Japanese Swords & Asian Arts

Home send e-mail
Japanse Samurai Zwaarden Yoroi Armor & Aziatische kunst Informatie & Service
Zwaarden / Nihonto Zwaard-toebehoren Consignatie-zwaarden
Kabuto & Yoroi Damast- & Jachtmessen Boeken Japan Blockprinten & zwaard Oshigata Overige japanse items
Contact / Condities Nieuws / Agenda

v Hier ziet u het overzicht van de Japanse Samurai zwaarden (Nihonto) waaronder ; Katana, Tachi, DaiSho, No-dachi, Wakizashi, Tanto, Yoriodoshi, Yari, Naginata en Gunto, welke wij momenteel in ons beheer hebben al dan niet met NBTHK Hozon of Tokubetsu Hozon of Juyo certificaat. De zwaarden zijn voorzien van een Koshirae montering ( gemonteerd met tsuba, menuki, kozuka, kogai, Fuchi-kashira en of een ShiraSaya, gesigneerd of Mumei, Ubu of Sureage. Al deze items zijn oud/ntiek en éénmalig, dus geen reproducties. Links ziet u een beschrijving van het zwaard en koshirae en rechts de bijbehorende afbeelding. U kunt op de zwaard-afbeelding klikken voor een vergroting en meer detail foto’s .
U kunt wat meer achtergrondinformatie en uitleg lezen over de verschillende soorten Japanse zwaarden op de pagina:

uitleg japanse zwaarden

Zwaarden / Nihonto : Tanto / Wakizashi / Katana

Nihonto Tanto collectionNihonto - Samuraizwaard nr.: Z-1

Een bijzondere Nihonto DaiSho met Koto klingen en zeer fraaie Koshirae in top conditie.
Een zeer fraaie Samurai Edo periode Koshirae in een museum kwaliteit en heeft NBTHK Hozon en Bunka Shiryo Museum fitting certificaat. De Katana heeft NBTHK Hozon certificaat en een handgeschreven oud document van 1938 over het zwaard wat toen tentoon gesteld werd. De wakizashi heeft NBTHK Hozon certificaat.

De Katana (Dai) is ongesigneerd, maar direct aan de smid en school toegeschreven ; Shimada HIROSUKE (Shimada school, Bingo provincie), uit de laat Koto Muromachi periode, (ca. 1558). Hij was een Jo-Jo saku smid en maakte Wazamono scherpe zwaarden. De kling heeft een mooie gelijkmatige Itame jihada en Gunome Midare Hamon met Nie en een O-kissaki . Het zwaard is O-sureage (ingekort), heeft 3 Mekugi-ana en is foutloos gesmeed. De NBTHK beoordeelde het zwaard als Shimada HIROSUKE direct aan de smid en niet op de school alleen. Deze kling loopt een Bo-Hi en een fijne soe-hi.
Hirosuke Shimada is een zoon van Yoshisuke en een zwaardsmid van de Odawara Hojo-Familie.
De Shimada-school werd gesticht door Yoshisuke tijdens het midden van de Muromachi-periode en duurde tot de late Edo-periode. De groep Shimada-zwaardsmeden woonde in de stad Shimada, in de provincie Suruga (de huidige prefectuur Shizuoka). Andere beroemde zwaardsmeden van deze school zijn Sukemune, Hirotsugu, Sadahiro. De eerste generatie Yoshisuke was actief tijdens het Kosho-tijdperk (1455-1457). Er wordt gezegd dat de eerste generatie Yoshisuke een afstammeling was van Bizen Ichimonji Sukemune, een van de beroemdste zwaardsmeden in de Japanse geschiedenis. De eerste generatie Yoshisuke diende een machtige feodale familie genaamd Imagawa. Er wordt gezegd dat hij de naam van zijn maker ontving van Imagawa Yoshitada. De Shimada-school had contact met andere scholen in Soshu-zwaardsmeden die in de buurt van het kasteel van Odawa in de prefectuur Kanagawa woonden. Het Suruga-domein was van vitaal belang voor sterke feodale heren zoals Takeda, Tokugawa en Hojo-clan tijdens de Sengoku Jidai (periode van de strijdende staat: late Muromachi-periode). De zwaardsmeden in de Shimada-school kregen veel opdrachten van deze machtige feodale families. De eerste generatie Yoshisuke had uitstekend vakmanschap onder de knie en het werd doorgegeven aan zwaardsmeden op de Shimada-school.

De Wakizashi (Sho)
als Moroha Zukuri model is ook ongesigneerd en toegeschreven aan; KANEHARU, (Mino/Kaga provincie) Koto Muromachi periode (ca. 1532). Hij was een Jo-Jo saku smid. De kling is in een goede polijsting is Ubu (niet ingekort) met 2 Mekugi-ana en is foutloos gesmeed. Deze wakizashi heeft een levendige Hitatsura hamon met Nie en en Ara-ni en een Mokume-Itame Jihada.
Kaneharu is gekoppeld aan Naoe Shizu, Kaneyuki zijn zoon waar de eesrte gegevens rond 1450 bekend van zijn. Deze fraaie Hitatsura Hamon is terug te voeren op de Soshu stijl waar ook de invloed bij de Mino school in terug te vinden is. De Mino smeden maakten goed snijdende zwaarden en waren geliefd bij de Samurai krijgers.

De Daisho koshirae
De Koshirae zijn uitmuntend en in Museum conditie met NBTHK Hozon certificaat en een Bunka Shiryo fitting museum certificaat toegekend aan de EDO periode (ca 1750) waarbij de F&K en Kojiri gesigneerd zijn. Beide Saya's van zeer goede kwaliteit en de super conditie, deze zijn ingestrooid met Gold Palm Leaves wat het mooie goud schitter effect geeft. De F&K zijn uit ijzer van de JAKUSHI School en gesigneerd JAKUSHI. De Menuki zijn uitzonderlijk groot en uit Shakudo met goud ingelegd en een mooie oude patina. De beide tsuba's zijn met een zilveren rand en een voorstelling van de zeven wijze sagen van SHICHIKENJIN in ijzer met goud en zilver high-lights. Beide Saya's hebben gesigneerde Shakudo Kojiri met bamboe afbeelding, gesigneerd: HIROCHIKA. De Kozuka is Shakudo met een afbeelding van de Donder God met Samurai, de Ko-katana is een oude bamboe uitvoering. Beide Saya's hebben ook een Shakudo Kurigata en de Wakizashi heeft nog als extra een Shibabiki Menuki op het eind van de Saya. Beise monteringen hebben een mooie patina en die hun een oude gebruikte glorie geven.

Dit is een uitmuntende bijzondere DaiSho met zeer goede klingen, en bijzonder fraaie ensuite Koshirae. (beide met luxe nieuwe ShiraSaya en tsunagi)

VERKOCHT

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) Shinogi-Zukuri
lengte / nagasa 70.9 cm
Sori 1,5 cm
hoog / motohaba 2,98 cm
Kling dikte/ motokasane 0,55 cm
hamon ; Gunome Midare in Nie.
Jihada ; Itame met jinie.

Maten Sho: (wakizashi) Moroha-Zukuri
lengte / nagasa 39.9 cm
Sori 1.0 cm
hoog / motohaba 3.16 cm
Kling dikte / motokasane 0,74 cm.
hamon ; Hitatsura met Nie.
Jihada ; Mokume-Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-2

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Koshirae in zeer goede conditie, beide klingen in goede Japanse polijsting en ShiraSaya met Tsunagi (hout copie van het zwaard zelf ).
De Katana (Dai) is niet gesigneerd, (Mumei) , uit de Shinto periode, (ca. 1670/1730). De kling is in Koto stijl gemaakt met een elegante Sori en is zeer grote met een 0-kissaki (13,3cm) . De Jihada (smeedpatroon) is een duidelijke en regelmatige Mokume Hada met Nioi.

De Hamon lijkt op een Sanbonsugi of of puntige Gunome Hamon die laag op de Ha zit met een regelmatig patroon. De Katana is Machi-okuri (ingekort) met 3 mekugi-ana en heeft geen smeedfouten . Deze katana heeft een dunne Bo-Hi die net onder de Shinogi loopt ca 11 cm achter de Habaki en in de Nakago. De kling heeft een elegante ruit vorm (aflopend richting de Mune) ook wel de Diamond shape genoemd wat typisch is voor een Nagamaki Naoshi Katana. Het is lastig dit zwaard toe te schrijven maar denkbaar door de Diamond shape en Jihada in die richting naar Yamashiro-Den traditie.

De Wakizashi (Sho) is ook ongesigneerd, (Mumei) en uit de Shinto periode (ca. 1680/1750). De kling is in een goede polijsting is Ubu (niet ingekort) met 2 Mekugi-ana en ook deze heeft een O-kissaki (grote punt) en geen smeedfouten . De Wakizashi heeft een Notare/Gunome Suguha Hamon met Nioi. De Jihada is ook hier een Mokume Hada. Ook bij deze kling weer de fraaie elegante ruit vorm ofwel de Diamond shape. Deze kling is gemaakt in de stijl van een Koto priode zwaard, en ook mogelijk uit de Yamashio-Den school.

De Edo periode Koshirae zijn uitmuntend met hoogwaardige zwaard sierraden, de Sayas zijn met gepolijst Same (roggehuid) die van zeer goede kwaliteit is en super mooi gemaakt. Graag uw aandacht, deze Montering is Edo periode, en het Tsuka-Ito is ook zo oud en inmiddels begint de wikkeling los te raken doordat het zijde band begint te verpulveren, normaal gaat zijde band ca. 100-125 jaren mee indien het niet veel gehanteerd wordt. Dit DaiSho Tsuka-Ito band is desondanks nog te goed om vervangen te worden en heeft zijn oude glorie. De Tsuba's zijn van de Nanban school met Nanako met doorbroken afbeeldingen van apen (Senbikizaru) met goud high-lights en een stalen rand in zeer goede conditie. De F&K zijn Shakudo met Meerval motief en frucht motief op de Kashira in super goede kwaliteit, de Menuki van Shakudo en zijn met vruchten en vergulde bloemen, de Kozuka is Shakudo met familie wapens als vlinders (Mons) erop van de Hiramatsu Clan. De Ko-katana is een hedendaags gemaakt van messing. De Habaki’s zijn van superieure kwaliteit met een mantel van goudfolie en deels opengewerkt, denkbaar van de Nanban school. Dit soort van hoogwaardige habaki is zeer zeldzaam , ook de tsunagi's hebben de Habaki's in hout nagemaakt. De ShiraSaya’s en Tsunagi’s zijn nieuw (nog met transport folie omwikkeld)

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, beide voorzien van een elegante O-kissaki en bijzonder fraaie ensuite Koshirae.

Prijs Euro 16650,-

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) Shinogi-zukuri
lengte / nagasa 63.6 cm
Sori 1.8 cm
hoog / motohaba 2.9 cm
Kling / motokasane dikte 0.65 cm

Maten Sho: (wakizashi) Shinogi-zukuri
lengte / nagasa 39.2 cm
Sori 0.55 cm
hoog / motohaba 2.7 cm
Kling dikte / motokasane 0.52 cm.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-3

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.

Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Koshirae in goede oude gebruikte conditie, beide klingen in zeer goede Japanse polijsting.

De Katana (Dai) is Mumei - ongesigneerd , toegeschreven aan Mino Senjuin School , NAGAHIRO door de NBTHK Hozon papieren, uit de Koto periode, laat Muromachi (ca. 1550/1570). De kling is zeer elegant met een Chu-kissaki. De Hamon is een Gunome Midare Hamon met Ko-Nie Deki met Sunagashi en Kinsuji in Hakikake stijl.

De Jihada is een mooie levendige Itame met daarin ook Masame en Jinie, tevens is er Shirake Utsuri te zien. De Katana is Machi-Okuri met 3 mekugi-ana.

De geboorte naam van NAGAHIRO was FUJITA KANEWARE, en zijn zwaarden behoren tot de Jyo-saku smeden.

De Mino Senjuin school startte in de Nanbokucho periode (1333) tot de late Muromachi periode (1572). In de vroege Nanbokucho tijd gingen smeden van de Nara provincie naar de Mino provincie en er ontstond een mix van Mino en Senjuin invloeden waarin de Mino-Senjuin zwaarden ontstonden.

De Wakizashi (Sho) is gesigneerd, Tanba No Kami YOSHIMICHI (Mishina school) (Kyo, 6e generatie) late Edo periode (ca. 1800) en heeft HBTHK Hozon papieren. De kling is in een zeer goede polijsting is Ubu met 1 Mekugi-ana en heeft een Kikumon gegraveerd.

De Hamon is een Niedeki Gunome Midare Hamon. De Jihada is goed en levendig gesmeed Ko-Itame in de Yamashiro stijl met Ji-nie, met een Chu-kissaki en geheel foutloos.

In tegenstelling tot de eerdere Yoshimichi smeden die de bekende Soshu-den Sudare-ba hamon uitvonden is deze kling in Gunome Midare. Yoshimichi kreeg de titel Tamba No Kami en mocht de Kikumon geraveren.

De Koshirae zijn met een goede kwaliteit fittingen, de Sayaís zijn zeer speciaal hemaakt in een soort diamond schape ( Roiro Kawarinuri ) wat zelden voorkomt. De Tsubaís zijn gemodelleerde mount Fuji afbeeldingen op de rand van de tsuba. De F&K, Kozuka en Kogai zijn Shakudo met draaken motief in goede kwaliteit, de Menuki zijn vergulde draken, een wind en water draak op de wakizashi en katana. De Habakiís zijn een 2 delige bij de wakizashi en bij de katana met een mantel van zilver.

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, beide voorzien van Hozon papieren en bijzondere ensuite Koshirae.

Prijs Euro 15950,-

€13.600,-

GEGEVENS:

Maten Dai: (katana)
lengte 69.9 cm
Sori 1,4 cm
hoog 2,78 cm
Kling dikte 0.62 cm

Maten Sho: (wakizashi)
lengte 50,1 cm
Sori 1.3 cm
hoog 2,02 cm
Kling dikte 0.55 cm

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-4

Dit is een authentiek NIHONTO Japanse DaiSho samurai zwaard set.

De KATANA / DAI ;
Een Shinogi-zukuri Katana, gemaakt in de vroege Edo-periode (ca. 1600-1624), Toegeschreven : Oite Nanki SHIGEKUNI uit de Kii / Monju Provincie, Yamato school, met NBTHK Hozon certificaat. In DaiSho Koshirae en ShiraSaya.

Shigekuni (geboorte naam Monju Kuró emon) behoorde tot de Monju-clan van de Yamato Tegai School en was hoog gerangschikt als een Saij-Jyo Saku (hoogste) smid en maakte Ryowaza-mono (zeer scherpe) zwaarden. Hij vestigde zich in Fuchu in Suruga-no-kuni tijdens het Keicho-tijdperk (1596-1614) en diende Tokugawa Ieyasu als een van zijn zwaardmakers samen met Shodai Yasutsugu en andere beroemde smeden. Nadat Ieyasu in het tweede jaar van Genna (1616) was overleden, volgde Shigekuni de tiende zoon van Ieyasu, Yorinobu, naar Wakayama in Kishu prov. , waar Yorinobu de familie Kishu Tokugawa oprichtte die een van de drie belangrijkste Tokugawa-families werd.
Shigekuni wordt gezien als een van de beste zwaardsmeden uit de Shinto-tijd. Qua vaardigheden behoort Shigekuni met Horikawa Kunihiro tot de top van alle Keicho Shinto-smeden. Een Saijyo Saku smid. (115 punten Hawley).
Zijn kracht in het produceren van heldere en klare ji en ha was ongeëvenaard onder zijn tijdgenoten. Shigekuni stond bekend om het maken van lange zwaarden en helaas zijn er in latere tijden veel ingekort. We hebben het geluk dat Shodai Nanki Shigekuni vele voorbeelden heeft achtergelaten met zijn persoonlijke geschiedenis, vastgelegd in zijn signatuur over waar hij op verschillende momenten in zijn leven als zwaardmaker woonde. We vinden voorbeelden als WASHU TEGAI no JU SHIGEKUNI SUNPU ni OITE KORE.
De zwaard kenmerken van Shigekuni kunnen worden ingedeeld in twee hoofdstromen. Zijn achtergrond is de Yamato School en hij heeft veel van zijn zwaarden gemaakt met klassieke Yamato-kenmerken. Omdat dit de basis vormde van zijn opleiding voor het maken van zwaarden, zien we dat de meeste van zijn zwaarden deze klassieke Yamato-kenmerken hebben. Deze werken worden gekenmerkt met suguha hamon zoals deze Katana, en ook ko-midare of gunome, en met een door hakikake verfraaide boshi die in de meeste gevallen stopt in yakitsume-afwerking zonder kaeri. Zelfs de paar voorbeelden waarbij de boshi een kaeri heeft, de lengte van de kaeri is erg kort. De zwaarden van Shigekuni, gedaan in de Yamato-traditie, hebben in een oogopslag een opvallende gelijkenis met de werken van Yamato Kanenaga en ook Shikkake Norinaga.
De andere stroming in zijn stijl was de Soshu school met als voorbeeld Masamune en Sadamune.
Het is een zeer krachtige kling met Bo-Hi en veel activiteit en schitterende Masame/ ko-Itame smeedwerk.
De kling heeft 3 Mekugi ana en is Sureage ( ingekort ) en ongesigneerd , de Hamon is Suguha met Nie. De Katana heeft geen Kizu of Ware en geen smeedfouten.

De WAKIZASHI / SHO ;
Deze kling is gesigneerd door Hizen Koku Tadayoshi. De naam van de maker Tadayoshi duurde 10 generaties tijdens de Edo-periode. Volgens het NBTHK-Hozon certificaat werd het gemaakt door de 8e generatie Tadayoshi tijdens het ShinShinto tijdperk (1830-1844). Onder andere generaties Tadayoshi was de achtste generatie een bekende figuur en beheerste hij een hoog niveau van vakmanschap dat werd doorgegeven van de vorige generaties. De 8e generatie Hashimoto Shinzaiemon Tadayoshi en heet Ko-dai Tadayoshi. Hij is de meest deskundige van de Hizen smeden. Alle generaties van Tadayoshi dienden de Nabeshima-clan, die het Saga-domein controleerde.
De 8e generatie Tadayoshi werd geboren als de zoon van de Furukawa-familie in het Saga-domein in 1801. Hij werd uiteindelijk geadopteerd door de 7e generatie Tadayoshi en hij veranderde zijn naam in Hashimoto Shinzaemon. Hij nam de Tadayoshi-school over van de 7e generatie in het 13e jaar van het Bunka-periode (1816). Het domein erkende zijn vaardigheid en hij speelde een cruciale rol bij het moderniseren van de wapens van het Saga-domein. In 1850 was hij verantwoordelijk voor het maken van een kanon voor het domein vanwege zijn verfijnde metaal bewerking. Hij stierf op 59-jarige leeftijd in het 6e jaar van het Ansei-tijdperk (1859). De zwaardsmeden in de provincie Hizen werkten onder auspiciŽn van de Nabeshima-clan zoals Tadayoshi. Ze produceren prachtige zwaarden met Konuka Hada met de blauwe staalglans. Deze Hada is een van de meest bekende kenmerken van de zwaarden die in de provincie Hizen werden geproduceerd. Tadayoshi 8e Gen heeft 20 punten van de Hawley.
De Wakizashi is Ubu ( niet ingekort ) met 1 Mekugi-ana en heeft geen smeed fouten of Ware / Kizu.

DE KOSHIRAE ;
de DaiSho Koshirae is in uitstekende conditie , waarbij de tsuka's met wit Tsuka-Ito zijn gewikkeld met Menuki in Shakudo met goud als afbeelding bloemen en een vlinder. De Fuchi is van de Mino school in Shakudo met goud en met bloemen afbeelding, De Kashira is buffel hoorn. De Tsuba’s zijn ijzer met een vergulde rand en afbeeldingen van pioenrozen in zilver en vlinders. De Saya’s zijn met goud verf beschilderd in zeer fijne details met bloemen en insekten in super goede kwaliteit en conditie.

Prijs; € 27900, -

GEGEVENS:

Maten Dai: (Katana) Shinogi-zukuri
Lengte / Nagasa 71,7 cm
Sori / 1,5 cm
hoog / Motohaba 3,3 cm
Lemmetdikte/ Motokasane 0,87 cm
hamon; Suguha in Nie ontmoette Kinsui.
jihada; Masame en Ko-Itame met Jinie.

Sho-maten: (wakizashi) shinogi-zukuri
Lengte / Nagasa 45,4 cm
Sori / 1,25 cm
hoog / Motohaba 2,8 cm
Lemmetdikte / Motokasane 0,63 cm.
hamon; Suguha met Nie.
jihada; Konuka Hizen Itame met Jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-5

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Koshirae in goede oude gebruikte conditie, beide klingen in zeer goede Japanse polijsting. De Katana (Dai) is gesigneerd , met NBTHK Hozon papieren, uit de laat Shinto periode (ca. 1764) , voorzien van de Kiku-mon , gesigneerd : Sashu Jyu (Orikaeshi) KIYOKATA . De kling is zeer elegant met een Chu-kissaki. De Hamon is een Gunome Midare Hamon met Ko-Nie Deki met Sunagashi en Kinsuji in Hakikake stijl.
De Jihada is een mooie levendige egale typische Satsuma Ko-Itame met Jinie. De Katana is Machi-Okuri met 2 mekugi-ana waarbij de signatuur behouden is gebleven door deze uit te zagen en om te slaan op de andere kant van de nakago zodat de hele signatuur behouden is gebeleven. KIYOKATA leefde in de Satsuma provincie, en zijn zwaarden behoren tot de Jyo-saku smeden en zijn Wazamono scherp. Deze katana heeft een Bo-hi en aan de andere kant een dubbele Su-hi wat de kling een mooie uitstraling geeft. Smeden uit de Satsuma provincie waren al in de Koto tijd actief tot aan de Meiji restoration 1876 actief. O.a. waren er de beroemde smeden als; Masafusa, Masakiyo, Yasuchika en Yasukuni, veelal werden de voorbeelden genomen uit de Shosu traditie zoals deze katana ook gemaakt is. Blijkbaar heeft KIYOKATA de verheven positie gekregen om de keizerlijke Kiku-mon op zijn klingen te mogen graferen, wat een behoorlijk voorrecht was en zijn kwaliteit van smeedwerk benadrukte. De Wakizashi (Sho) is ongesigneerd, (Mumei) en gezien de stijl en de Jihada in de richting van de Aoe school uit de Koto Edo periode (ca. 1480/1520) . De kling is in een goede polijsting met 1 Mekugi-ana en ingekort (sureage).
De Hamon is een Niedeki met een lage Gunome Midare Hamon. De Jihada is goed en zeer levendig gesmeede Mokume die mooi duidelijk te zien is.
De Koshirae zijn met zeer hoogwaardige uitmuntende kwaliteit fittingen, de Sayas zijn zeer donkergroen met een soort boomschors effect , De katana heeft een Shakudo Kogai en de Wakizashi heeft een Shakudo Kozuka/Ko-katana. De Tsubas zijn met opkomende zon boven de zee als afbeeldingen met goud ingelegde druppels. De F&K, Kojiri , Shibabiki , Kozuka en Kogai zijn Shakudo met planten motief in super goede kwaliteit, de Menuki zijn onderdelen van de samurai , waaronder een Tenpo geweer, pijlpunten en pijlkoker in Shakudo. De Kurigata zijn van buffelhoorn. De Habaki zijn een 2 delige bij de wakizashi en bij de katana met een vergulde folie omwikkeld. In de Kojiri is een Mon of familiewapen te zien van de Horikawa of de Matsuno familie of Clan (de mon is de bloeiende Gentiaan).

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen, waarbij de katana voorzien is van Hozon certificaat en bijzondere ensuite Edo periode Dai-Sho Koshirae.

Prijs Euro 18450,-

GEGEVENS:
Maten Dai: (katana) shinogi-zukuri
lengte 64.0 cm
Sori 1,9 cm
hoog 3.17 cm
Kling dikte 0.64 cm

Maten Sho: (wakizashi) nagamaki naoshi
lengte 45.5 cm
Sori 1.3 cm
hoog 2,8 cm
Kling dikte 0.61 cm

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-6

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Shinogizukuri Showa Katana uit de WO-2 periode als Gendai, Gesigneerd ; Tsugaru-junin Kunitoshi kore o tsukuru, en met datum gesigneerd : showa kinoe saru ni gatsu hi 1944.

Kunitoshi is een Showa smid en maakte zwaarden voor het leger voor en in WO-2, Dit is een kling is foutloos in zeer goede polijsting, 1 Mekugi-ana en Ubu, De Hamon is Gunome Midare.
De Jihada is een mooie levendige Mokume mixed met Itame Hada met Jinie en de kling heeft een Chu -kissaki met een mooie Sori. De Koshirae is in goede conditie en goede kwaliteit met een mooie saya , de Tsuba is messing en de Tsuka is oud en origineel met oude wikkeling en Same.
Een goede foutloze Showa kling en mooie koshirae in goede conditie.

Prijs ; € 3950

3200,-

GEGEVENS:
klingvorm ; Shinogizukuri Katana
lengte ; 66,5 cm
hoogte ; 3.0 cm
dik ; 0.7 cm
sori ; 1,5 cm
hamon ; gunome Midare
Jihada ; Ko-Mokume met Itame

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-7

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.

Een gesigneerde Shinto periode Katana ( ca. 1650/1660 ) in een goede polijsting met NBTHK TOKUBETSU HOZON papier. Gesigneerd ; YAMASHIRO KAMI FIJIWARA KUNIKANE , ( 2e Generatie Nidai ), SENDAI uit de Rikuzen provincie , Kunikane school met goede Koshirae. Deze katana is een robuuste kling met een typische Kanbun Shinto uitstraling en Sori , Kunikane 2e generatie kan worden ingedeeld tot de Sai-Jo Saku klasse ( hoogste rang ) en maakte Saijo O-Wazamono scherpe zwaarden ( superieur scherpe zwaarden ).
Kunikane 2e generatie werd geboren in 1612 en zijn geboortenaam was Hongo Kichizaemon en was de zoon van Sendai Kunikane 1e generatie. Hij werd in het 2e jaar van Shoho ( 1645 ) het hoofd van de Kunikane clan/familie, en op 12 November van Kanbun ( 1667 ) kreeg hij zijn titel “Yamashiro no Kami”.
Hij overleed op 61 jarige leeftijd in het twaalfde jaar van Kanbun 1672. Hij is op dezelfde begraafplaats naast zijn vader begraven in Zendo-Ji, Sendai.
De Kunikane smeden hebben de Yamashiro /Hosho traditie voortgezet uit de Koto periode met de fraaie Masame Hada. De Hamon was bijna altijd de Suguha met veel Nie en Ji-nie, het werk van de 1e en de 2e generatie verschillen weinig , maar de 2e Gen. Heeft meer uitbundige Ji-Nie en Ara-Nie wat ook goed in deze kling te zien is. Tevens heeft de 2e Gen typisch de Masame Ware, dit is geen smeed fout of laminatie opening, maar een soort van Sunagashi wat zeer duidelijk is en soms iets open lijkt te zijn. Deze masame-Ware is typisch en geoorloofd in de beoordeling zonder punten aftrek bij Shinsa.
Kunikane 2e Gen. Wordt hoog beoordeeld en heeft o.a. in de Hawley 70 punten.
Deze kling is Sureage ingekort ( en Machi-ukuri ) met 3 Mekugi-ana en heeft geen smeed fouten of beschadigingen. De katana heeft een active Suguha Hamon in Nie-Deki , de Jihada is de typische Masame Hada met en Jinie en Ara-Nie. De Habaki is van koper. De Koshirae is van goede kwaliteit met Shakudo F&K met golven zoals de Omori school heeft. De Tsuba van ijzer en de menuki zijn vergulde vogels. de Saya is met donker bruine ribbel lak met enkele beschadigingen. De Tsuka is met een goede bruine leder/sueder wikkeling.

Een kling van Kunikane 2e Gen. Die hoog gewaardeerd wordt en weinig aangeboden ziet met een koshirae in goede conditie.

Prijs Euro 28250,-

GEGEVENS:
klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 69,5 cm
hoogte Motohaba; 3.12 cm
dik / kasane ; 0.52 cm
sori ; 0,6cm
hamon ; Nie-deki Suguha, Nioi en Nie en Sunagashi.
Jihada ; Masame met jinie en Ara-nie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-8

Dit is een authentiek NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een heel mooi en volledig Ensuit gemonteerde Moroha-zukuri Aikuchi Tanto, gemaakt in de Shinto (eind Kanbun Shinto) periode (ca. 1659), gesigneerd als: Echizen No Kami SUKEHIRO (2e Gen) uit de Settsu provincie, is er een kopie bij van het Japanse registratie document wat bij elk zwaard zit.
Sukehiro was actief in de Meireki periode in de Echizen Provincie. Sukehiro maakte O- Wazamono scherpe zwaarden en kan ingedeeld worden bij de Jyo-Jyo Saku klasse.
Hij werd geboren in Kanei 14 (1637), Uchide stad, Settsu domein, echte naam Jin'nosuke. Hij leerde van de 1e gen. Soboro SUKEHIRO om zijn ambitie te verwezenlijken om zwaardsmid te worden en zo de titel Echizen-no-kami te behalen in Meireki 3 (1657).
Hij behaalde succes en won faam en in Kanbun 7 (1667) nam Aoyama Inabanokami Munetoshi (Karo topsamoerai-functionarissen) van het kasteel van Osaka hem in dienst als vazal met een salaris van 10 fuchi.
Zijn algemene vakmanschap veranderde van Choji-midare van kleinere kruidnagel en hitatsura in zijn vroege jaren, rondachtige gunome of zachte golf Suguha en stijgende golven van Toran-ha.
Hij was een dominante smid in zijn tijd, werd zeer gewaardeerd als de meest superieure zwaardsmid die een grote impact had op alle zwaardsmeden in latere eeuwen. Jong overleden in Ten'na 2 (1682), en werd 46 jaar oud.
Jigane is extreem fijne Itame-hada, bedekt met sprankelende Nie van martensietkristallen van de hoogste kwaliteit en precieze donkere elementen van Chikei verschijnen op zijn klingen.

De Tanto is in oude Japansa polijsting en heeft de typische ruit vorm van de Moroha stijl met een weinig licht roest plekje aan de Mune, heeft geen smeed fouten , is niet ingekort (Ubu) en heeft 1 Mekugi-ana en geen begeleidende papieren.
De Koshirae is van super kwaliteit en in zeer goede conditie. De zwaardsierraden zijn van zilver (wat in het oude Japan zeer kostbaar was) met vergulde draken en zijn speciaal voor de Aikuchi tanto , ensuit gemaakt, de Mekugi is tevens de Menuki als zilveren draakjes die met een stift en schroefdraad in elkaar gedraaid worden. De Tsuka heeft geen same (roggehuid) maar een bewerkte zilveren plaat die geheel doorloopt. De Saya, heeft een diep donker rode lak ( gevlekte Nashiji) in super goede conditie. De Habaki is omwikkeld met goudfolie en hoogwaardig afgewerkt. Alle fittingen zijn ensuite, zoals ook de Kogai als Splitware en Kozuka met dezelfde Draken als de andere koshirae delen. De Ko-katana is ook gesigneerd.

Een zeer bijzondere uitvoering van een Aikuchi Tanto met een super goede Koshirae.

VERKOCHT

GEGEVENS:

klingvorm; Shonobu Moroha-zukuri Tanto.
lengte / nagasa; 20 cm
hoogte / motohabe; 2,1 cm
dik / motokasane; 0,58 cm
sori; 0,0
hamon; Hitatsura met Muneyaki , Sunagasi, Nie en Nioi
jihada; Itame.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-9

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai Dai-sho zwaardset.
Een bijzondere DaiSho met zeer fraaie Handachi Koshirae in super conditie, beide klingen in zeer goede polijsting.
De Katana is Mumei - ongesigneerd, Koto periode (ca. 1450/1500). De kling is zeer elegant met een Chu-kissaki. De Hamon is een Suguha Hamon met Nie, de Jihada is een mooie levendige Itame. De Katana is Ubu met 1 mekugi-ana en heeft een smalle laminatie opening (is geen duidelijk openstaande Ware) in de kling (zie foto). Gezien de sori en de mooie fumbari zou het een kling uit de Bizen provincie kunnen zijn. De katana is als Uchi-katana te noemen voor de toenmalige vechttechniek te paard, een niet te lang zwaard wat met één hand vechttechniek gehanteerd werd.
De Wakizashi heeft heel vaag nog een restant van een signatuur maar niet meer leesbaar , dus kwalificeer ik deze als Mumei - ongesigneerd, Koto periode (ca. 1450/1500). De Hamon is een Suguha Hamon. De kling is in een zeer goede polijsting is Ubu met 1 Mekugi-ana, de Jihada is goed en levendig gesmeed Itame met Ji-nie, met een Chu-kissaki en geheel foutloos. Ook bij deze kling zou het een Bizen zwaard kunnen zijn gezien de nagasa en sori.
De Handachi Koshirae zijn uitmuntend met een goede kwaliteit fittingen, de Saya’s zijn met wolken van parelmoer goudkleurige instrooisel. De Tsuba’s zijn opengewerkt met waterplanten als pijlkruid en vogels. De F&K, kojiri en semegane en kuchi-gane zijn van gepatineerd messing en goede kwaliteit, de Menuki zijn Aoi Mons die ook gebruikt werden door de Tokugawa familie. De Kozuka is messing met shakudo wijnranken. Beide Tsuka’s zijn voorzien van nieuwe zijde wikkeling. De beide Habaki’s zijn 2 delige van masief zilver.

Dit is een uitmuntende DaiSho met goede klingen en Koshirae.

Prijs Euro 9980,-

GEGEVENS:

Maten Dai: (shinogi-zukuri katana)
Nagasa / lengte 61.8 cm
Sori 2,1 cm
Motohaba / hoog 2,7 cm
Kasane / Kling dikte 0.65 cm

Maten Sho: (shinogi-zukuri wakizashi)
Nagasa / lengte 45,0 cm
Sori 1.5cm
Motohaba / hoog 2,6 cm
Kasane / Kling dikte 0.55 cm

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-10

Dit is een authentiek antike TANTO NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een hirazukuri YoroiDoshi Tanto gemaakt in de Shinshinto-periode (ca. 1830-1850), ongesigneerd (mumei) met 1 mukugi-ana en Ubu (originele lengte) met NBTHK Hozon certificaat, toegeschreven aan de INSHU HAMABE School, Domein. Een zwaardsmid van de Hamabe-school van de 4e generatie.
Hij was een zoon van Minryushi Toshizane. Dit is een tanto gemaakt als een slanke Hirazukuri YoroiDoshi Tanto die gebruikt werd als laatste redmiddel om door een Yoroi / harnas te steken , in een zeer aparte montering met alle delen ensuite in ijzer. De kling heeft 1 Mekugi ana en is niet ingekort , dus Ubu. De Hamon is een mooie actieve Gunome Choji hamon waar de Hamabe school bekend om is. De Tanto geen smeedfouten heeft en een goede polijsting. De Hamon is goed en strak gemaakt en aan beide zijden zo goed als gelijk. De Jihada is een mooie Ko-Itame Hada met een mooie zachte glans over de kling. De Habaki is met goudfolie omwikkeld met vijlstreken.

De bekende zwaardsmid op de Insyu Hamabe-school is Toshinori. Hij had een goede reputatie om zijn Choji en Gunome midare hamon. Inshu is hetzelfde als de provincie Inaba. Nu is dat deel de prefectuur Tottori.

Hamabe Toshinori - zijn voornaam was Hamabe Kyurôemon, zijn voornaam als werkende smid was Kaneyoshi, hij stond toen onder de voogdij van Kanesaki, later in Edo gebruikte hij de mei Toshinori. Er wordt gezegd dat hij, gezien de afgelegen ligging van zijn huis in Inaba, naar andere delen van het land reisde om zijn vak te perfectioneren. Beginnend met Bizen om te studeren onder de Sukesada, vervolgens naar Osaka om de smederij van de latere generatie Tamba no Kami Yoshimichi te maken, en sommigen zeggen naar Otsuka Edo waar hij een van de vele leerlingen werd in de school van Suishinshi Masahide. Hij werd in zijn studie aangemoedigd door de beroemde en goed verbonden zwaardgeleerde Kamada Gyomyo, auteur van de Shintô Bengi. In Tenmei 5 nen (1785), op 41-jarige leeftijd, ontving hij de Mino no Kami-titel en begon hij Toshinori te ondertekenen. Tegelijkertijd werd hij de Tottori Han O-kakae Kaji. Hij stierf in Kaei 3 (1850). De oprichter van Kenryushi Toshiyuki is Toshitaka die een leerling was van Minryushi Toshizane en tevens meester van Minamoto Kiyomaro en Yamaura Saneo. Hij had veel studenten. Vroege werken van Kiyomaro Choji Midare Hamon vergelijkbaar met Hamabe Toshitaka
De Koshirae in deze uitvoering wordt genoemd (ISSAKU KOSHIRAE) is in goede conditie met zwart lakwerk. De Tsuka heeft een zwarte Same in goede toestand, De F&K ook uit ijzer met een Sankrit of Bonji symbool , Tsuba bij deze tanto zit vast aan de Saya, zeer ongebruikelijk, maar verondersteld wordt dat de Saya ook als afweer tegen een zwaard in het gevecht gebruikt werd ,en ook de Kojiri lijkt op Higo school werk in ijzer als sobere uitvoering. de Menuki zijn Hoornaars/wespen met goud ingelegd.

Een mooie aparte Tanto met zeer speciale en goede koshirae.

Prijs; € 3790, -

GEGEVENS:

klingvorm; Hira zukuri YoroiDoshi Tanto.
lengte / nagasa; 21.8 cm
hoogte / motohabe; 2.04 cm
dik / motokasane; 0,95 cm
sori; 0,0 cm
hamon; Gunome Choji , Ashi met Nie/Nioi.
jihada; Ko-Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-11

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Shinogizukuri Wakizashi uit de Shinto periode, Kanbun Shinto ca. 1640-1650 gesigneerd Yamato no Kami YOSHIMICHI met NBTHK Hozon papieren gemonteerd in een perfecte Koshirae.

Yoshimichi is een Jyo-Saku smid en maakte Wazamono scherpe zwaarden, hij was de 3e zoon van Osaka Yoshimitchi, Het zwaard heeft een sierlijke vorm en een O-Kissaki.
Dit is een sierlijke kling uit de Yamato provincie en is foutloos in super polijsting met 1 Mekugi-ana en Ubu, De Hamon is Gunome Midare en Choji Midare met Ashi & Nie.
De Jihada is een dichte Ko-Itame Hada met Jinie.
De Koshirae is in zeer goede conditie en zeer hoogstaande kwaliteit, de Habaki is 2 delig en omwikkeld met zilver folie.

De Saya is donker groen / zwart gewolkt gelakt, de Tsuba is Shakudo met zeer fijne Nanako en vergulde rand, de F&K en Menuki zijn Mon afbeeldingen in Shakudo met goud. De Kozuka is Shakudo met Nanako en vergulde Samurai krijgers.
Een perfecte foutloze kling en mooie hoogwaardige Koshirae in perfecte conditie, geheel ensuite.

Prijs ; € 7700,-

€6900,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogizukuri Wakizashi
lengte ; 52,7 cm
hoogte ; 3,2 cm
dik ; 0,7 cm
sori ; 1,55 cm
hamon ; Gunome Midare en Choji Midare, Ashi met nie
Jihada ; Ko-Itame met Jinie

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-12

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een gesigneerde Kanbun Shinto periode Katana (Ca. 1661) in een zeer goede Japanse polijsting met NBTHK TOKUBETSU HOZON papier. Gesigneerd ; Tanba no kami YOSHIMICHI met KIKU-Mon ( 2e generatie ) van de MISHINA school , Settsu , Osaka , met een zeer fraaie Koshirae en ShiraSaya met tsunagi.
Deze katana is een mooie stabiele kling met een compacte dichte Jihada met een mooie diepe typische Sudare-ba Hamon , de Sori en vorm zijn typisch voor de Kanbun Shinto periode is, Yoshimichi was werkzaam in de Settsu provincie (Mishina school). De oprichter van de Mishina-school was Kanemichi die aan het einde van het Muromachi-tijdperk in Seki, in de provincie Mino, woonde. Hij had vier zonen, Iga no Kami Kinmichi was de oudste en Rai Kinmichi was de tweede oudste. Vervolgens kwam zijn derde zoon, Tanba no Kami Yoshimichi, en zijn vierde zoon was Etchu no Kami Masatoshi.
De smid Yoshimichi van de Mishina school kan worden ingedeeld tot de Jyo-Jyosaku uitzonderlijke superieure klasse en maakte Wazamono scherpe zwaarden , dit is een zeer goed gesmeed zwaard met de zo typische Mishina school hamon, de SUDARE-BA. Deze Hamon is door geen enkele ander school of smid nadien gemaakt, het geheim om deze Hamon zo te maken was goed bewaard gebeleven bij de Tanba No Kami Mishina smeden. De Sudare-ba hamon word ook wel liggende bamboe stroken genoemd, en ook wel overslaande goven op het water.

Deze kling is Ubu , niet ingekort met 1 Mekugi-ana en heeft geen smeed fouten of beschadigingen in een mooie en zeer goede Japanse polijsting. Deze Katana heeft ook de 16 bladen KIKU-MON gegrafeerd , dat konden in die tijd alleen de smeden die goed genoeg waren om aan het Japanse Hof te leveren. De katana heeft een active Suguha / Sudare-Ba Hamon in Nie-Deki met Nie , de Jihada is een Ko-Itame met Jinie en wordt ook wel de Osaka Jihada genoemd. De Habaki is met een goud folie en zeer goede kwaliteit. De Koshirae is van goede kwaliteit met Shakudo F&K , gesigneerd en met op de Kashira een afbeelding van de god van de oorlog - FUDU , met goud highlights en menuki ook Shakudo met samurai of krijger afbeelding en goud highlights, de Tsuba is een dikke Shakudo plaat met Katakiri-ba grafeeringmet vogel en planten in zilver, ook deze is gesigneerd. de Saya is met zwart/diep bruine Urushi lak en heeft een gedraaid patroon en in zeer goede conditie. De Tsuka is met een goede zwarte Ito wikkeling.

Een bijzonder kling van een zeer goede school uit de Kanbun Shinto periode in originele lengte met een koshirae in goede conditie.

VERKOCHT

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 69,8 cm
hoogte Motohaba; 3.1 cm
dik / kasane ; 0.51 cm
sori ; 1.0 cm
hamon ; Nie-deki Suguha / Sudare-Ba.
Jihada ; Ko- Itame met jinie.

Voor meer aanbiedingen zie ook de consignatiezwaarden !Naar boven
-->

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-13

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde Koto periode Katana met een goede polijsting met Super Koshirae in goud Nishi lak.
Ik denk dat deze katana muromachi periode is (ca. 1500) de kling is O-suriage, dus ingekort met 3 Mekugi-ana. De katana is voorzien van een Bo-hi.

In een eerste beoordeling lijkt het op een Echizen school kling, maar omdat er geen papieren bij zijn kan het oordeel ook anders zijn. Het zwaard is in goede polijsting en heeft een smalle ondiepe Kizu precies voor de Habaki.

De hamon is een Gunome Midare in Nie met Sunagasi en Kinsui, de Jihada is een Ko-Itame. De Habaki is met een dikke goud folie omwikkeld met als motief de Japanse rising sun.

De Koshirae is van zeer bijzondere kwaliteit met vissen en andere zeedieren in dik opgebracht Nishi goud lak met veel details. Deze montering is uit de midden Edo periode (1700/1750) en ondank de leeftijd nog een zeer goede conditie. Niet 1 cm van de Saya is gelijk , de vele motieven maakt de Saya zeer decoratief. Alle beslag zwaarddelen zijn verguld en van de maker Moritomo Shige-Aki. De Fuchi-Kashira zijn gesigneerd met een Kao.

De Tsuka is met een luxe enkeldraads zwarte wikkeling, met schelpen als Menuki. De Tsuba heeft een vergulde rim en ook zee dieren en schelpen als motief.

Het geheel is zeer bijzonder en van zeer hoge kwaliteit wat je in deze uitvoering zelden tegenkomt.

Prijs Euro 14.950,-

13450,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 64.3 cm
hoogte Motohaba; 2.8 cm
dik / kasane ; 0.6 cm
sori ; 1,25 cm
hamon ; Gunome Midare met sunagashi en Kinsui.
Jihada ; Ko-Itame.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-14

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Mumei Shinogizukuri Katana uit de ShinShinto periode, ca. 1804. Toegeschreven aan; Koyama Munehira, ook genoemd SOUBEI in het Japans ofwel SOKAN (vader van Koyama Munetsugu) met NBTHK Hozon papieren gemonteerd in een perfecte Samurai Handachi Koshirae en nieuwe Shirasaya.
Munehira is een Jyo-Saku smid en maakte Wazamono scherpe zwaarden, hij was de broer van Koyama Munetsugu.
Dit is geen typische ShinShinto kling, maar met een mooie Koto uitstraling met Bo-hi van de beroemde Koyama school. Munehira verhuisde naar de Kuwana provincie om voor de Daimyo Matsudaire zwaarden te smeden, de is foutloos in super goede polijsting met 2 Mekugi-ana en wat ingekort, De Hamon is een zeer acieve Gunome/Midare Choji met Niedeki. Deze kling heeft veel meer activiteit als ik met deze fotoís kan laten zien, de kling is gezond en heeft een super polijsting.
De Jihada is een mooie gelijkmatige Ko-Itame Hada.
De Handachi Koshirae is uit ongeveer dezelfde periode als de kling in zeer goede conditie en zeer goede kwaliteit en een typische Samurai gebruiks uitvoering, de Habaki is 2 delig en heeft een goudfolie omhulsel.
De Saya is zwart met Handachi mounts, de Tsuba, F&K en Kojiri zijn van Staal. De Menuki zijn draken met goud highlights.
Een perfecte foutloze gezonde kling en mooie hoogwaardige Koshirae en Shirasaya in perfecte conditie, geheel ensuite.

Prijs ; € 8400,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogizukuri Katana
lengte ; 67,0 cm
hoogte ; 2,8 cm
dik ; 0,67 cm
sori ; 2,0 cm
hamon ; Gunome Midare Niedeki en Choji Midare en Sunagashi en Kinsuji
Jihada ; Ko-Itame met jinie en Utsuri is zichtbaar.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-15

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Shinshinto Katana in goede originele polijsting, in Shirasaya met NBTHK Hozon papieren, Gesigneerd en gedateerd: Miyatsu Ju Unju TOSHITANE Saku , Meiji 3 nen Aki 8 gatsu Kichijitsu (lucky day in Augustus 1870).

Toshitana behoort tot de rang van Jyo-Saku smeden. Hij was een smid van het Tango Miyatsu district en zijn eigen naam was Cyuzo Ikeda.

Hij werkte onder de supervisie van Ishido Unjyu Korekazu een beroemde zwaardmaker in de laat Edo tijd. Zowel de Jigane als de Hamon zijn gelijk aan de zwaarden van zijn meester Korekazu.

Toshitane hielp zijn meester over een lange periode met het maken van zwaarden, daardoor heeft hij zelf weinig zwaarden gemaakt en zijn die zeldzaam en weinig te vinden.

Dit zwaard geeft een ruige en wilde levendige indruk , temeer er dubbele in elkaar overlopende Bo-Hi en Ken achtige graveringen zijn boven de Jinogi.

De kling heeft 1 Mekugi-ana en is Ubu (niet ingekort). De kissaki is een Chu-kissaki. De Jihada is een Ko-Itame Hada met Jinie en Chikei. De Hamon is een Niedeki Gunome Midare met Ashi en veel Kinsuji. De Habaki is van koper. Een bijzondere smid waarvan zijn zwaarden bijzonder zijn en in orginele polijsting.

Prijs € 6250,-

€5800,-

GEGEVENS:

klingvorm ; shinogi-zukuri Katana met meerdere Bo-Hi
lengte ; 68,0 cm
hoogte ; 2,94 cm
dik ; 0.65cm
sori ; 1,4 cm
hamon ; Niedeki Gunome Midare met Kinsuji en Ashi
Jihada ; Ko-itame met Jinie en Chikei

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-16

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.
Een gesigneerde Kanbun Shinto Katana : gesigneerd door ; Tajima Kami Hojoji Tachibana SADAKUNI . Periode is Kanbun Shinto , Edo , ca. 1640-1660 met NBTHK TOKUBETSU HOZON certificaat. Gemonteerd in een ShiraSaya.
Tajima Kami Hôjôji Tachibana Sadakuni is een rang als de Jô-Jôsaku gewaardeerde smid die rond 1655 (Manji-periode) in Musashi (Edo) werkte. Hij was een smid van de Hôjôji-school die in vaardigheid de tweede smid was na Ami no Kami Masahiro in die school.
Men denkt dat de Hôjôji-school afstamt van de smid Hôjôji Kunimitsu die een van de Sadamune Santetsu was (drie uitstekende leerlingen van Sadamune). Masahiro verhuisde van de provincie Tajima naar Edo en stichtte deze school die welvarend was tijdens de Edo-periode. Naast Masahiro , omvat de school Sadakuni , Yoshitsugu , Masanori , Masateru , Kunimitsu en Kunimasa. Zoals gezegd was Sadakuni veruit de beste van deze studenten. Er wordt gezegd dat zijn zwaarden leken op die van Nagasone Okisato (Kotetsu). Er wordt zelfs gedacht dat hun school een verband moet hebben gehad met de Kotetsu-school.
Sadakuni wordt in de Hawley gewaardeerd met 60 punten, en is na de oprichter Masahiro de belangerijkste smid van de Hojoji school waar hij de zijtak van de KOTETSU school vormde.
Zijn zwaarden worden gerangschikt als een Jo-Jo saku en O-wazamono scherp in de Shinto-periode. De School had een uiterst belangrijke plaats in de geschiedenis van deze periode.
De Jihada is mooi gelijkmatig en de Hamon is een fraaie Gunome-Midare Suguha Nie-deki Hamon. De kling is UBU (niet ingekort) met originele lengte en 1 Mekugi-ana.
De Habaki is van zeer goede kwaliteil met een goud folie omwikkeld. De Kling is zeer goed gepolijst in Japan door een Mukansa polijster en heeft geen smeedfouten.
De Jigane is Ko Itame Hada en mooi egaal in structuur met Jinie. De Nakago heeft de originele lengte met 1 mekugi-ana.

Een super katana in originele lengte van de hoog aangeschreven Hojoji school gemaakt door Sadakuni .

Prijs ; € 15750,-


GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 73,3 cm
hoogte Motohaba; 3.07 cm
dik / kasane ; 0.72 cm
sori ; 1,65 cm
hamon ; Gunome Midare Suguha in Nie-deki
Jihada ; Ko-Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-17

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde ( mumei ) Shinto periode Katana in een goede polijsting met NBTHK HOZON papier. Toegeschreven aan ; YAMASHIRO DAIJO KUNIKANE , (1e Generatie SHODAI ca. 1624/1645), uit de Rikuzen provincie , Kunikane school met goede Koshirae. Deze katana is een niet typische Kanbun Shinto kling maar met veel en Sori , gemaakt als Koto kling. Kunikane 1e generatie kan worden ingedeeld tot de Sai-Jo Saku klasse (hoogste rang) en maakte Saijo O-Wazamono scherpe zwaarden (superieur scherpe zwaarden).
Dit is een zwaard van Daijo Kunikane is shodai (1e generatie). Kunikane woonde in Kokubu Wakabayahi (Sendai provincie, Jðka, een stad bij het kasteel van Sendai), en hij zou de laatste afstammeling zijn van Hosh? Sadamune. In het begin was hij Genzð, en dit werd later veranderd in Hongo Kichinosuke. Op bevel van Date Masamune ging Kunikane naar Kyoto bij Kyõ Etchu no Kami Masatoshi als student binnen. In het volgende jaar, in Genna (Genwa) Gannen Shigatsu (1615 ), vond de slag van Osaka plaats, en Kunikane keerde terug naar zijn werkplaats en bekwaamde zich meer in het vak van zwaardsmeden. Er wordt gezegd dat hij in het tweede jaar van hetzelfde tijdperk (1616) opnieuw de school van Masatoshi binnenging. Er wordt gezegd dat hij de titel Yamashiro no Daijð ontving in Kan’ei Yonen (1627), maar dit is al te zien in zijn werken van Kan'ei Sannen in (1626). Daarom moet het ontvangen van de titel in overeenstemming zijn met zijn werken. Hij werd een priester in Kan’ei Júgonen (1638) en werd Yðkei genoemd. In Shôhð Ninen (1645) droeg hij zijn bedrijf over aan zijn chakushi Kichizamemon en ging met pensioen. Hij stierf in Kanbun Yonen (1664) Jûnigatsu op 73-jarige leeftijd. Zijn werken hebben een hoge shinogi, prachtige masame hada, itame hada, komidare hamon, hamon medium suguba met sunagashi verstrengeld in de hada, en de bðshi is in de yakizume-stijl.
De Kunikane smeden hebben de Yamashiro /Hosho traditie voortgezet uit de Koto periode met de fraaie Masame Hada tot en met de 13e Generatie. De Hamon was bijna altijd de Suguha met veel Nie en Ji-nie, het werk van de 1e en de 2e generatie verschillen weinig , maar de 2e Gen. Heeft meer uitbundige Ji-Nie en Ara-Nie.
Kunikane 1e Gen. Wordt hoog beoordeeld en heeft o.a. in de Hawley 80 punten en wordt ook de Masamune van de Shinto tijd genoemd, hij maakte Saijo O-wazamono scherpe zwaarden (de best snijdende klingen) en heeft de rang Sai Jo Saku (hoogst mogelijke rang onder zwaardsmeden).
Deze kling is Ubu en niet ingekort met 2 Mekugi-ana en heeft geen smeed fouten of beschadigingen. Aan een kant van de kissaki bij het snijvlak is een vlekje ontstaan, denkbaar door wat vuil in de Saya. De katana heeft een active Suguha Hamon in Nie-Deki , de Jihada is de typische Masame Hada met en Jinie en Ara-Nie. De Habaki is van koper met een zilver mantel. De Koshirae is van zeer goede kwaliteit met Shakudo F&K met draken in gouden details. De Tsuba van tevens uit Shakudo en gesigneerd ( mogelijk Ko-Gingo school ) met draken en gouden high-lights evenals de menuki. Verder zijn alle mogelijke extra beslag delen op de Saya uit Shakudo met vergulde draken. de Saya zelf is met donker groene lak ingelegd met mother of pearl met afwisselende zwarte gelakte ringen met enkele kleine beschadigingen. De Tsuka is met een goede oude zwarte Ito wikkeling. Deze montering heeft ook een Kogai en Kozuka ( beide gesigneerd , Masa Mitsu Tomo met Kao ) met gesigneerde Ko-katana in zeer hoogwaardige kwaliteit mogelijk van de Goto school.
Een kling van Kunikane Shodai 1e Gen. Die zeer hoog gewaardeerd wordt en men zeer weinig aangeboden ziet; met een zeer hoogwaardige draken koshirae in goede conditie, met ShiraSaya en Tsunagi (de Tsunagi is er later erbij gemaakt, en door nooit gebruikt te zijn gaat de nakago niet geheel in de ShiraSaya Tsuka).

Prijs Euro 42.250,-


GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 68.0 cm
hoogte Motohaba; 2.9 cm.
dik / kasane ; 0.61 cm
sori ; 2.1cm
hamon ; Nie-deki Suguha, Nioi en Nie en Sunagashi.
Jihada ; Masame met jinie en Ara-nie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-18

Dit is een authentiek Japans Nihonto Samurai zwaard.
Een ongesigneerde (Mumei) Koto periode (ca. 1450) Nakamaki Naoshi Katana met een O-Kissaki , met mooie polijsting in prachtige Koshirae en ShiraSaya met sayagaki van Mr Tanobe (directeur zwaardmuseum Tokyo) , toegeschreven aan: SHIMADA YOSHISUKE 1e Generatie (Provincie Suruga van de Shimada school) met NBTHK Hozon papieren. Yoshisuke krijgt van de Hawley 20 punten, en hij maakte Wazamono scherpe zwaarden. Deze kling is Sureage (ingekort) met 3 Mekugi-ana om er de Nagamaki Katana uitvoering van te maken en door het inkorten is ook de signatuur verloren gegaan.
Deze Katana is gemaakt als Naginata om gebruikt te worden als lans met een totale lengte van ca. 2.8/3.0 Mtr om de tegenstander op afstand te kunnen houden. Ook werden deze Naginata gebruikt om de aanstormende Samurai te paard af te weren door de voorpoten van het paard weg te slaan, de samurai ten val kwam en het gevechte op de grond verder ging. Mooi aan deze Katana is de duidelijke ruitvorm van de kling en de korte hi aan beide kanten van de kling en de enorme Kissaki van 17,5 cm. Dit is de langste Kissaki die ik ooit ben tegengekomen , en ik heb inmiddels veel ,heel veel klingen voorbij zien komen.
De Shimada-school in Suruga lag langs de rivier de Oigawa. De oprichter YOSHISUKE (familienaam Gojo) was actief in het tijdperk van Kousho, het midden van de 15e eeuw en de andere makers zoals SUKEMUNE, HIROSUKE en YOSHITSUNA MOTOSUKE verschenen tijdens de Muromachi-periode. Het Suruga-domein had in die tijd machtige regionale krijgsheren van de Imagawa, Takeda, Tokugawa die met elkaar vochten. De zwaardsmeden van de Shimada-school hadden vaak een symbolisch teken van zwaarden of yari's gemaakt om aan de eisen van die machtige krijgsheren te voldoen.
Deze Katana heeft een robuuste indrukwekkende uitstraling met een milde sori en een gelijkmatige Notare-Gunome Suguha Hamon die zich duidelijk afzet tegen de Jihada. De Jihada is een dichte strakke Itame in Nie-deki. Er zijn geen ware of Fukure ( smeedfouten ). De Habaki is met goudfolie bekleed. De Saya is met zwarte Urushi lak evenals de Kurigata en Kaeshizuna (haakje) en Kojiri. De Tsuka is met zwart Tsuka-Ito omwikkeld met als ondergrond een mooie Same. En heeft Menuki in Shakudo met vergulde draken. De Fuchi Kashira zijn van Shukudo/Nanako met vergulde draken en Shishi tempelleeuwen, De Tsuba is ook uit Shakudo en hoogglans gepolijst met een vergulde opgezette rand.

Dit is een bijzonder mooi zwaard met super Koshirae met NBTHK Hozon papieren in super conditie en goede polijsting.

Prijs : Euro 14950,-

GEGEVENS:

klingvorm; Nagamaki Naoshi Katana
lengte/ Nagasa ; 65.5 cm
kissaki lengte ; 17,5 cm
hoogte Motohaba; 3,1 cm
dik / kasane ; 0.77 cm
sori ; 1,2 cm
hamon ; Notare/Gunome Suguha hamon
Jihada ; Itame met Nie-deki

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-19

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een ongesigneerde (Mumei) Shinshinto periode Katana (ca. 1860-1865) met een zeer goede polijsting met NBTHK HOZON papier toegeschreven aan Seisousai MUNEARI van de Koyama Munetsugu school met zeer fraaie indrukwekkende Koshirae.
Seiso Sai Soyu is een meester van Soji Goyama in Edo, en zijn naam is Jiro Suzuki. Geboren in Mutsukuni Hachinohe, diende in Oshu Hachinohe, en noemde hem Seikosai.
Deze grote indrukwekkende katana uit de Shinshinto periode is van een leerling van de beroemde Koyama Munetsugu,school. Ze hebben een brede mihaba, de jigane is dichte itame met ji-nie en de hamon is een indrukwekkende Choji Gunome die opbloeit als grote stapelwolken aan de hemel. De boshi is meestal notare-komi met een brede kaeri. Muneari behoort tot de jo-saku smeden.
Je ziet de zwaarden van Muneari niet veel, laat staan een dusdanig grote kling die op verzoek van een Samurai gemaakt is of als offer aan een Tempel is geschonken.
Dit is een grote indrukwekkende kling met 75,5cm snijlengte. Bij dit zwaard is de Nakago zeer lang met 3 Mekugi-ana en 26,7cm lang, dit is zo gemaakt om het zwaard met meerdere Mekugi vast te zetten in de Tsuka voor meer stevigheid.
Deze kling is niet ingekort (Ubu)met 3 Mekugi-ana waarvan er 2 gebruikt worden voor de tsuka. De hamon is een Choji Gunome Midare in Nie, de Jihada is een Itame en een grote kissaki. De Habaki is uit koper in hoogwaardige kwaliteit. De Koshirae is van zeer goede kwaliteit met schildpadden in gouden ogen. de Saya is ingestrooid met bamboe splinters en ijzeren Kojiri als Schildpad. De Tsuka is met een witte wikkeling, met kraanvogels als Menuki. De Tsuba is uit ijzer met goud draad ingelegd in Higo stijl.

Een zeer bijzonder kling uit de Koyama Munetsugu school en van zeer goede kwaliteit die je zelden van deze smid ziet.

VERKOCHT


GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana met grote kissaki
lengte/ Nagasa ; 75,5 cm
hoogte Motohaba; 3.25 cm
dik / kasane ; 0.8 cm
sori ; 1,7 cm
hamon ; Choji Gunome Midare met Nie
Jihada ; ko-Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-20

Een Shinto (1673) Wakizashi met NTHK papieren, Gesigneerd SHINANO NO KAMI FUJIWARA NOBUYOSHI, Nidai (2e Generatie) van de Yamashiro provincie. in goede montering, nieuwe Japanse polijsting, Hamon is Gunome-Midare met JiNie en Nioi, Kinsei, Sunagasi. De Jihada is Ko-Itame met Jinie en Chikei. De kling heeft 2 Mekugi-ana, sureage en is mogelijk aangepast geweest voor een marine montering.
Nobuyoshi leefde in de KanbunShinto periode (ca 1673) en heeft 60 punten in de Hawley, Nobuyoshi is een Chu-Jo Saku smid, hij werkte rond 1673 komt van Yamashiro en heeft ook in Osaka geleefd, zijn eigen naam is Takai Kinsaburo. De Kiku mon werd door de generaties 1,2 en 3 gegrafeerd.

prijs Euro 5.850

4990,-

GEGEVENS:

Kling vorm ; Shinogi-zukuri
lengte ; 45.5 cm
hoogte ; 2.9 cm
dik ; 7 mm
Sori ; 1.0 cm
hamon ; Gunome Midare, met JiNie , Nioi, Kinsei en Sunagasi
Jihada ; Ko-Itame, en Jinie en Chikei.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-21

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.

Een zeer grote en krachtige mumei vroeg Shinto periode Hirazukuri Wakizashi met NBTHK Hozon Token papieren. Toegeschreven aan ; (Mino) ECHIZEN KANETANE , Shinto ca. 1600 . Gemonteerd in een zeer fraaie en speciale No-Masker Koshirae, inclusief ShiraSaya met Tsunagi .
Deze Hirazukuri Wakizashi is van groot en breed formaat , de kling heeft aan de habaki een Motohaba van 3,4 cm. Wat direct opvalt is de geweldige Hitatsura Hamon ( volledige harding ).
De eerste generatie KANETANE, was uit de provincie Seki-Mino naar Echizen (nu in de prefectuur Fukui) gekomen, samen met zijn familie, zoals KANENORI, om de uitnodiging van een feodale heer ASAKURA aan het eind van 1500 te accepteren en woonde in Ichijodani. Kanetane zijn werk lijkt sterk op het werk van Yasutsugu (Yasutsugu-school) in die periode en dezelfde provincie. Zijn meeste zwaarden waren Wakizashi en tanto, deze Wakizashi heeft een volledige harding de Hitatsura Hamon wat redelijk bijzonder is , daar hij normaal Gonome Midare Choji Hamon maakte. Hij werd bekroond met de prijs van Yoki-wazamono (goede snijprestaties). Kanetane is overleden het 14e jaar van Kanei (1637), en was 68 jaar oud.
KANETANE werkte aan het einde van de Momoyama , begin Shinto periode en behoort tot de Jyo Saku klasse en maakte O-Wazamono scherpe zwaarden, deze wakizashi is goed gepolijst.
Deze Wakizashi is Ubu , niet ingekort met 1 Mekugi-ana, geen smeedfouten en goed gepolijst. De Habaki is van Sentuku ( rood koper ) met patina zoals alle andere zwaarddelen .
De Jigane is een Mokume- Itame -Hada met veel activiteiten en met Jinie.
De Hamon is in Niedeki Hitatsura met Nie en Ara-nie.
De koshirae is van goede kwaliteit, De Saya is rood/bruin gelakt in de stijl van boomschors met hoorn Kurigata en ijzeren Kojiri. De Tsuka heeft donker bruin gelakt Tsuka-Ito en de Menuki zijn geweldige No-Masker afbeeldingen in Sentuku ( rood koper ) Shakudo. de Fuchi & Kashira is ook van Sentuku met afbeelding van een Oki. De Tsuba is ook van Sentuku en gesigneerd met een Kao, met de Oki die de Oni in een kist vangt, een oud Japans motief .

Een bijzonder mooie Shinto periode Wakizashi met Hitatsura Hamon en een bijzondere en goede Koshirae.

VERKOCHT

GEGEVENS:

klingvorm; Hira- zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 43.7 cm
hoogte Motohaba; 3.4 cm
dik / kasane ; 0.7 cm
sori ; 0.5 cm
hamon ; wilde Hitatsura hamon met niedeki en Ara-Ni
Jihada ; compacte Mokume-Itame Hada met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-22

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.

Een gesigneerde Shinto Katana : gesigneerd ; Hizen no kuni TADAYOSHI (6e Generatie). Periode is Shinto ca. 1750/1770 met NBTHK TOKUBETSU HOZON. Gemonteerd in een ShiraSaya met Sayagaki van Mr Tanobe sensai van het zwaardmuseum Tokyo.
Sadayoshi de 6e generatie, geboren als Hashimoto Shinzaemon in 1736 en gestorven 28 Dec. 1815, was een zwaardsmid uit de provincie Hizen in SAGA. Ook de huidige Saga prefectuur op Kyushu Island. Over deze 6e Generatie Tadayoshi zijn wat misteries, zijn vader Tadayoshi de 5e had 2 zonen en daarvan werd de jongste de 6e Generatie genoemd. Het is onbekend of de oudste zoon ook zwaarden heeft gesmeed, hoewel hij wel de smidnaam Tadayoshi had aangenomen, er zijn geen directe werken van hem bekend.
Zijn zwaarden worden gerangschikt als een Jo-saku en O-wazamono scherp in de Shinto-periode. De Hizen School had een uiterst belangrijke plaats in de geschiedenis van deze periode. De Hawley geeft Tadayoshi de 6e Gen. 30 punten. De 6e Gen. Wordt hoog ingeschat en word weinig aangeboden.
De Sayagaki van Mr. Tanobe zegt dat dit het beste werk is wat hij tot dan gezien heeft van deze smid, inderdaad is dit zwaard superieur gemaakt, een perfecte Hizen Konuga Jihada met het de donkere/blauw achtige kleur van het staal en super strakke Suguha Hamon. De kling is UBU (niet ingekort) met originele lengte en 1 Mekugi-ana.
De Habaki is nieuw gemaakt en van masief zilver. De Kling is super goed gepolijst in Japan door een Mukansa polijster en heeft geen smeedfouten.
De Jigane is Ko Itame Hada ook wel de Hizen Konuga Hada genoemd met een typische blauwe gloed in het staal ,mooi egaal in structuur met Jinie. De Nakago heeft de horizontale vijlstreken (Yoko-yasurime) en de typische Hizen Tadayoshi ronde Kuijiri uiteinde.
Dan de Hamon is de typische Hizen Nie deki Suguha hamon waarbij de Nie mooi te zien is.
Een super katana in originele lengte van de 6e Generatie Tadayoshi .

Prijs ; € 14900,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 74,1 cm
hoogte Motohaba; 3.01 cm
dik / kasane ; 0.8 cm
sori ; 2,0 cm
hamon ; Suguha in Nie-deki
Jihada ; Hizen Ko-Itame Konuga met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-23

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een zeer bijzondere Shinogi-zukuri Katana uit de Kanbun Shinto periode, ca. 1661-1681, gesigneerd: Musashi No Kami Nagamichi (Musashi/Settsu provincie) met NBTHK Hozon papieren, gemonteerd in een ShiraSaya.
Nagamichi is een directe leerling van Daijio Kunimichi en maakte zwaarden in de Kanbun Shinto periode in Osaka en Edo.

De Hamon is een mooie levendige O-Notare Gunome met veel activiteiten en komt zeer briljant over.

Nagamichi maakte Wazamono scherpe zwaarden en behoort tot de Jyo Saku rang. Dit zwaard is gemaakt in de Shinto Toku-den traditie.

Dit is een krachtige kling in zeer goede Japanse polijsting met 2 Mekugi-ana (de 2e kleine Mekigi-ana aan het einde van de Nakago is gemaakt voor de montering om zo tijdens het vechten de kling beter in zijn Tsuka vast te laten zitten.) en is Ubu, niet ingekort. De Hamon is O-Notare met Gunome Midare met Ko-nie Deki en Ji-Nie. Ook is er Kinsuji te zien. De Jihada is een dichte Ko-Mokume Hada met Jinie.
De Habaki is tweedelig met goudfolie omwikkeld van zeer goede kwaliteit .

Een krachtige lange kling van een smid die je weinig tegenkomt in perfecte polijsting in perfecte conditie.

Prijs ; € 8200,-

€7700,-

GEGEVENS:

klingvorm ; Shinogi-zukuri Katana
lengte / Nagasa ; 72,5 cm
hoogte / Motohaba ; 3.2 cm
dik / Kasane ; 0,7 cm
sori ; 1,2 cm
hamon ; O-Notare & Gunome Midare met Ko-nie Deki en Kinsuji.
Jihada ; Ko-Mokume met Jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-24

Dit is een authentiek antiek Nihonto Japans Wakizashi Samurai zwaard.
Een Mumei KOTO Wakizashi, met NTHK -NPO Kicho papier, toegeschreven aan : UDA KUNIMUNE (Koto/Muromachi ca. 1500/1530 Enpo periode ) van de Uda school in Etchu provincie met een super mooie kwaliteit bijzondere Koshirae en ShiraSaya met Tsunagi.
Dit is een mooie foutloze en goed gepolijste wakizashi van de Uda school. Kunimune behoort tot de Jyo saku smeden klasse en heeft in de Hawley een 20 punten waardering.
De grondlegger van de Uda school was Kunimitsu die uit de Yamato provincie kwam rond 1317 aan het eine van de Kamakura periode. Het zwaard heeft geen Shirake, het staal is helder en bevat Ji-nie en Chikei. Shirake is een kenmerk dat je relatief veel ziet bij werk van Kyûshû-smeden, zoals bij Bungo- en Higo-Enju-werk. Daarbij is het smeedwerk van dit zwaard fraai en compact en zeer prominent itame-mokume met wat Nagare. Voor zwaarden met donkere jigane kom je uit in Etchû en daar is de Uda-school de meest vooraanstaande in die tijd. Etch?-Uda is een zijlijn van de Yamato-scholen en daar verwacht je ook Yamato kenmerken, In de Suguha hamon ontbreken die echter. Er zijn meerdere franjes in de Ha die doen denken aan Ashi, maar het niet zijn, deze franjes worden veroorzaakt door de fijne mokume van de Ji die in de Ha lopen en daar als donkere lijntjes zichtbaar zijn. Verder is de suguha hamon tamelijk rustig met fijne Nie.
Het zwaard is mumei en toegeschreven en Kunimune die toch een belangrijke smid was waar je deze kenmerken tegenkomt. Nu zijn er meerdere generaties, en dit is dus een werk van een latere (4de) generatie.
De Nakago is Iriyamagata. De Kiri- licht katte-sagari Yasurime.
Deze Wakizashi is Ubu, niet ingekort met 1 Mekugi-ana, de Habaki is met goud folie bekleed. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten , De hamon is Suguha met Nie en. De Jihada is een goed gemaakte levendige fijne Itame - Gunome met Jinie.
De Koshirae is van super goede kwaliteit, De Saya is gelakt met en ingestrooid met mother of pearl deeltjes en splintertjes bamboe, de Tsuka is met goud/bruin Ito band nieuw gewikkeld , de Menuki zijn van Shakudo (soft metal) als Kabuto's en met gouden high-lights in zeer goede kwaliteit, waarbij de F&K er wel direct bovenuit springen, de Fuchi is een Yari en Samurai War-kwast in zilver/goud en Sentuku gemaakt . De Kashira is van sublime super kwaliteit als grote Kabuto met diepe patinadie in super detail is gemaakt, met goud, zilver en Sentuku met een draak als Medate in super detail.
De Tsuba is van ijzer met in de rand 2 spreuken of teksten ( het teken To of zwaard staat er ook in ) met messing inleg. De Kozuka en Kogai split-ware zijn van ijzer , hebben fijne ribbels en goud inleg met een mooie patina.

Een fraaie kling met een zeer mooie Koshirae met ShiraSaya.

VERKOCHT

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi-zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 49,1 cm
hoogte Motohaba; 2,9 cm
dik / kasane ; 0,62 cm
sori ; 0,7 cm
hamon ; Suguha met Nie.
Jihada ; Itame met Mokume.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-25

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.
Een robuuste ongesigneerde eind Koto/begin Shinto Nagamaki Naoshi Wakizashi ,denkbaar van de Horikawa School uit Kyoto met mooie Naginata Hi en Bo-hi , gemonteerd in een zeer mooie Edo periode Koshirae.
Dit soort van Nagamaki Naoshi klingen werden in de shinto periode veelal ingekort van Naginata (pool-arm) waarmee in de Koto periode veel gevochten werd, om o.a. bij een aanstormende Samurai te paard de benen van het paard weg te slaan zodat de Samurai op de grond lag en dan werd overmeesterd.
De vechttechniek in de Shinto periode veranderde en de grote strijdtonelen (Muromachi periode) waren niet meer aan de orde en zodoende werden deze Naginata klingen omgebouwd tot handwapens.
Deze Wakizashi is Sureage ( ingekort , omdat de Naginata een erg lange Nakago heeft om in de lans voldoende houvast te hebben en niet door de tegenstander kon worden doorgeslagen) , met 2 Mekugi-ana.
Oprichter van de HORIKAWA school was KUNIHIRO (TEN-SHO tot KEI-CHO aan het eind van de Koto periode) Hij verhuisde naar SHIMOTSUKE om zwaarden te maken bij het ASHIKAGA Castle, waar hij vermoedelijk zijn twee beroemde NAMBOKUCHO-kopieŽn heeft gemaakt voor NAGAO AKINAGA. In de periode van TEN-SHO, richtte hij “HORIKAWA school” op naar zijn naam. Uiteindelijk verhuisde hij naar UMETADA met de School om een van de belangrijkste oprichters van de SHINTO te worden. Hij staat bekend als de vader van SHINTO.
De Habaki is van messing met een mooie goudfolie wrapping. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten, De Jigane is een Itame Hada mooi egaal in structuur met Jinie. Dan de Hamon die is een Gunome Midare met een regelmatig patroon en Nioi. De koshirae is van zeer goede kwaliteit, De Saya is donker rood/bruin gelakt (gerestaureerd, nieuw gelakt) met hoorn Kurigata en op het eind van de saya een metalen Kojiri. De Tsuka is met donker groen enkel draad Ito gewikkeld (luxe wikkeling) en de Menuki zijn vogels. de Fuchi & Kashira en Kozuga zijn van Shakudo met manden en landbouw gereedschappen en een vogel die daar op rust met high-lights in goud, zilver en Sentuku. De Tsuba is van ijzer met ook hier weer de zelfde voorstelling met gouden high-lights. De Kozuka is met een goede Ko-katana uitgerust.

Een bijzonder mooie robuuste Nagamaki Naoshi Wakizashi met een mooie Edo periode Koshirae.

Prijs ; € 4900,-

4450,-

GEGEVENS:

klingvorm; Nagamaki Naoshi Wakizashi met Naginata Hi en Bo-hi
lengte/ Nagasa ; 41,5 cm
hoogte Motohaba; 2,2 cm
dik / kasane ; 0.65 cm
sori ; 1,6 cm
hamon ; Gunome Midare in Nioi-deki. Kinsui en Sunagashi
Jihada ; Itame Hada.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-26

Dit is een authentiek antike TANTO NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een hirazukuri Tanto gemaakt in de Shinshinto-periode (ca. 1780-1850 ), ongesigneerd ( mumei ) met 2 mukugi-ana en Ubu ( originele lengte ). Dit is een tanto gemaakt als een slanke Hirazukuri Tanto in een mooie montering met alle delen ensuite in ijzer met messing ingelegd. De kling heeft 2 Mekugi ana en is niet ingekort , dus Ubu. De Hamon is een gelijkmatige gunome en lijkt op een Sanbonsugi hamon van de Kanemoto school. De Tanto heeft voor de habaki een soort blaaje wat iets ruw is en opstaat maar niet open is, en verder geen smeedfouten heeft en een goede polijsting. De Hamon is goed en strak gemaakt en aan beide zijden zo goed als gelijk.
De Jihada is een mooie Itame Hada met een mooie zachte glans over de kling. De Habaki is van koper met vijlstreken.
De Koshirae is in goede conditie met zeer fraai donker rood lakwerk met wolken als motief , De Tsuka heeft een nieuwe donker rode Ito wikkeling in goede toestand, De F&K , Tsuba en Kojiri lijken op Higo school werk in ijzer met messing inleg werk. de Menuki zijn Shakudo met goud.
De Kozuka is van mooi gepatineerd ijzer met poison Ivy als afbeelding , en de Ko-katana is gesigneerd.
Een mooie Tanto met zeer fraaie en goede koshirae.

Prijs; € 2890, -

GEGEVENS:

klingvorm; Shobu Zukuri Moroha zukuri Tanto.
lengte / nagasa; 25.1 cm
hoogte / motohabe; 2.4 cm
dik / motokasane; 0,6 cm
sori; 0,25 cm
hamon; Gunome / Sanbonsugi.
jihada; Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-27

Dit is een authentiek Japans Samurai zwaard.
Een Mumei vroeg Shinto Wakizashi, met HBTHK Hozon papier, toegeschreven aan: Uda School TOMOTSUGU (Koto ca. 1532) met mooie en speciale kwaliteit Koshirae.
De Uda School was gevestigd in de Etchu Provincie waar de Ko-uda school in de Kamakura periode met smeden begon. De basis word door de Yamato traditie en de Soshu traditie door Norishige overgebracht en verder gebruikt.
Er zijn in een lange periode vele smeden werkzaam geweest bij de Ko-uda en Uda school, als Kunimune, Tomotsugu, Kunifusa, Kunimune, ect. In de lange periode dat de Uda school actief was zijn er zeer vele zwaarden door hun gemaakt.
De meeste smeden van de Uda school behoren tot de Jyo-Saku klasse en maakte veelal Wazamon scherpe zwaarden.
Hun zwaarden zijn veelal ingetogen wat de Hamon betreft maar hebben een zeer fraaie en actieve Itame jihada.
Deze Wakizashi is Ubu, niet ingekort met 1 Mekugi-ana, de Habaki is van massief zilver. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten, De hamon is Suguha met Nie. De Jihada is een goed gemaakte levendige Itame met Jinie.
De koshirae is van goede kwaliteit, De Saya is met mooie Same omwikkeld die met rood bruine kleur is ingelegd, de Tsuka is met creme kleur draad gewikkeld en de mekugi is uit zilver die in elkaar gedraaid worden, de Menuki. De Fuchi& Kashira en de Tsuba zijn donker rood uit Sentuku / Yamagane (soft metal) in zeer goede kwaliteit. De Tsuba heeft nog een rand van Shakudo.
Ook heeft de Saya een Kurigata en Kojiri uit hoorn.
De Wakizashi heeft een ijzeren Kozuka met Ko-katana, de Kozuka is in de vorm van een gesigneerde Nakago.

Een bijzondere kling met een zeer mooie Koshirae.

Prijs ; € 3800,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 42,6 cm
hoogte Motohaba; 2,8 cm
dik / kasane ; 0.5 cm
sori ; 1,0 cm
hamon ; Suguha met nie
Jihada ; Itame met Jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-28

Dit is een authentiek Japans samurai zwaard. TANTO AANGEBODEN VAN PRIVÉ-COLLECTIE.
Een Hirazukuri Tanto als Yoriodoshi, gemaakt in de Shinshinto periode (ca. 1850), ongesigneerd en toegeschreven aan : Koyama Seiryuken MORITOSHI met NTHK papieren (6 stempels en daarmee als hoger certificaat toegekend aan deze kling) deze smid heeft zeer goede en sterke klingen gemaakt en stond bij de Samurai bekend als meester maker van vechtzwaarden. De kling is in Shira saya met een Sayagaki.
Seiryuken Moritoshi heette Iwamoto Kiyouemon. Hij was de broer van de beroemde Chounsai Tsunatoshi. Hij werd door Tsunatoshi als broer de tweede generatie genoemd.
Tsunatoshi werkte onder Moritoshi. Deze was een persoonlijke zwaardsmid van Shuhou Iwakoku Han.
Dit zwaard is vanaf het eerste gezicht, dat doet denken aan Koyama Munetsugu.
Moritoshi was een Shinshinto-smid die deel uitmaakte van de Chounsai Tsunatoshi-school, een van de meest invloedrijke scholen van de periode. Koyama Munetsugu, Unju Korekazu en Takahashi Naganobu waren allemaal studenten van deze school en gingen allemaal met hun zwaarden een eigen belangrijke zwaardzwaardgeschiedenis.
Dit is een kling gemaakt als Yoriodoshi uitvoering om door een harnas te steken, de kling in goede polijsting zonder Kizu or Ware/smeedfouten, 2 Mekugi-ana en niet Machi-okuri maar blijkbaar iets van de Nakago afgehaald, De Hamon is Suguha basis met gelijkmatige Gunome met Jinie & Nie.
De Jihada is een dichte Itame Hada. De Habaki heeft is van roodkoper.

Een sterke dikke grote Yoriodoshi Tanto van de Koyama school die veel goede klingen hebben gemaakt.

Prijs ; € 3600,-

3100,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Tanto als Yoriodoshi.
lengte / nagasa; 28.0 cm
hoogte / motohabe; 3,0 cm
dik / motokasane; 0,9 cm
sori; 0.2 cm
hamon; Suguha met Gunome
jihada; Itame.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-29

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.

Een ongesigneerde ( Mumei ) Koto tijdperk , midden Kamakura periode Katana ( ca. 1240-1270 ) in een zeer goede Japanse polijsting met NBTHK Tokubetsu HOZON papier. Toegeschreven aan de AYANOKOJI - Den met een ultime bijzonder fraaie Koshirae met NTHK Tosho papier en 3x gesigneerd OMORI school en ShiraSaya.
De Ayanokoji school valt onder de YAMASHIRO traditie, en het word gezegd dat Nagamasa de oprichter was. Onder andere waren Sadatoshi en Sadayoshi als mede oprichters beschouwd in de plaats Ayanokoji waar de school ook de naam aan ontleed.
De smeden in deze school gebruikten allen een 2 karakter signatuur, waar o.a. ook Sukesada, Sadaie, Sadatoshi, Sueyuki en Tadaie toe behoorden. Er is weinig bekend over de Ayanokoji school en hun zwaarden zijn bijzonder, omdat er niet veel zijn overgebleven in familie's of verzamelingen in en buiten Japan.
Gebruikelijk voor deze school was een Jigane van een mix van Mokume met Itame en soms ook Masame ( niet in deze kling ) De Hamon is gebaseerd op Ko-Gunome, Choji-Midare met veel activiteiten als Ji-Nie , Kinsuji en Ashi.
Deze kling is O-suriage , dus ingekort met 4 Mekugi-ana. Het zwaard heeft geen Ware of Kizu of andere fouten. De Ayanokoji school werd ingedeeld tot de O-wazamono scherpe zwaarden.
Dit zwaard is in 2007 op de veiling van Christies in London aangeboden en had een estimate inzet tussen de 21.000 en 22.000 Euro ( zonder de 25% auktion toeslag ) . Het zwaard was toen in een matige polijsting met ook wat plekken en krassen in de polijsting en geen papieren. Na de London veiling is het zwaard naar Japan gestuurd voor polijsting door een Mukansa polijster , nieuwe ShiraSaya en certificering voor de kling en de Koshirae.
Het zwaard heeft nu NBTHK Tokubetsu-Hozon en de Koshirae heeft de NTHK hoge, 5 keurmeester stempel beoordeling.
De Habaki is met een goud folie omwikkeld in hoogwaardige kwaliteit als een 2 delige.
De Koshirae is van zeer hoogwaardige kwaliteit met Shakudo en draken en golven in goud high-lights. De Tsuka is met een zeer speciale Rattan gelakte zwarte wikkeling in zeer goede conditie, De Tsuba is gesigneerd : Mori Tokinobu en uit dik en masief Shakudo met draak motief in de wolken en een opgezette rand in goud high-lights. De Menuki. Vergulde draken. de Saya is zwarte Uruchi lak met Kirikane goud spikkels ingelegd en Maple leaves ( Japanse Esdoorn ) die in herfst kleuren zijn in hoog reliëf.
De rest van de montering is uit massief zilver met goud high-lights en van de Omori school en van super hoge kwaliteit en gesigneerd ; de Fuchi-Kashira = Omori Eishu ( Omori Teruhide ca. 1828-1870) . Teruhide was de hoogste meester van de Omori school en staat met zijn werken erg hoog gekwalificeerd.
De Kojiri is gesigneerd ; Masahide ( een leerling van Omori Eiman de vijfde zoon van Eisho ( Teruhide ) , welke de geadopteerde zoon Eishu ( hij nam later in zijn naam MORI op ). Hij studeerde onder Yanagawa Naotoki en trouwde met de dochter en kwam zo in de Sano Naoteru familie terecht.

Een bijzonder goed gesmeede kling van de weinig voorkomende Ayanokoji Den met een ultiem fraaie koshirae van subliem hoge kwaliteit.

Prijs Euro 34950,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Katana
lengte/ Nagasa ; 68.6 cm
hoogte Motohaba; 2.95 cm
dik / kasane ; 0.65 cm
sori ; 1.54 cm
hamon ; Ko-Gunome, Choji-Midare met Ji-Nie , Kinsuji en Ashi.
Jihada ; mix van Mokume met Itame

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-30

Dit is een authentiek NIHONTO Japans Samurai zwaard.

Een elegante gesigneerde vroeg Shinto periode Wakizashi met NBTHK Hozon Token papieren. Gesigneerd ; Bizen Kuni Osafune Ju Fujiwara SUKESADA, Shinto ca. 1650/1670. (Sukesada Osafune school). Gemonteerd in een zeer fraaie en goede Koshirae, inclusief ShiraSaya met Sayagaki en Tsunagi. (vertaling Sayagaki : Bizen Kuni Osafune Ju Shichi beeno jo Sukesada)
De Bizen Sukesada school was reeds zeer actief in de Muromachi periode toen er een enorme vraag naar zwaarden was tijdens de vele oorlogen in Japan. Aan het einde van de Muromachi periode was er een overstroming van de rivier waardoor de school geheel verdween. Het deel van de Sukesada school dat hoger gelegen was bleef gespaard en bleef zwaarden maken. Smeden die daar o.a. werkzaam waren zijn Genzaemon , Shichibei Sukesada , Gengoro Sukesada , Yoso Zaemon Sukesada en meer.
Sukesada werkte aan het begin van de Shinto periode en behoort tot de Jyo Jyo Saku klasse en maakte O-Wazamono scherpe zwaarden, deze wakizashi is zeer goed gepolijst. Deze periode was de rustige tijd waarin er meer aandacht aan de schoonheid van het zwaard zelf kon worden besteed wat ook te zien is aan het gecontroleerde smeedwerk van Sukesada.
Deze Wakizashi is Ubu , niet ingekort met 1 Mekugi-ana, geen smeedfouten of Fukure en goed gepolijst. De Habaki is uit masief zilver van zeer goede kwaliteit. De Jigane is een Ko-Itame Mokume Hada met veel gelijkmatige activiteiten wat een prachtig smeedwerk laat zien.
De koshirae is van goede kwaliteit, De Saya is met doek of leer bekleed en gelakt in de stijl van boomschors met hoorn Kurigata en ijzeren Kojiri van de Higo school. De Tsuka heeft nieuw zwart Tsuka-Ito en de Menuki zijn paarden in Shakudo. de Fuchi & Kashira is ook van Shakudo met afbeelding van planten en bloemen. De Tsuba is opengewerkt is van ijzer met een mooie diepe patina .

Een mooie vroeg Shinto periode Wakizashi met een goede Koshirae.

Prijs ; € 3950,-

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi-zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 51.8 cm
hoogte Motohaba; 2.7 cm
dik / kasane ; 0.7 cm
sori ; 1.5 cm
hamon ; Suguha met niedeki en Ara-Ni en Nioikuchi.
Jihada ; gelijkmatige Ko-Itame met Mokume Hada met Jinie en Chikei.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-31

Dit is een authentiek Nihonto Japans Samurai zwaard.
Een gesigneerde Kan-ei/vroege Kanbun Shinto periode Wakizashi (ca. 1650-1672) in een zeer goede polijsting met NBTHK HOZON papier. Gesigneerd ; Izumi ( no ) Kami Fujiwara Kunisada als 1e generatie met zeer fraaie Koshirae en ShiraSaya met Tsunagi (70 punten in de Hawley) Deze Wakizashi is van de beroemde eerste generatie ( Shodai ) Kunisada , de vader van de zeer beroemde Inoue Shinkai , uit de Settsu provincie. Deze 1ste generatie was werkzaam rond Kan-ei/Kanbun (1650-1672).
Kunisada 1e generatie wordt ook wel Oya-Kunisada , wat in het Japans ouder of parent betekend. Inoue Shinkai hielp in zijn begin jaren zijn oudere vader vaak met het maken van zwaarden, wat ook regelmatig te zien is in het smeedwerk en de signatuur.
De in 1589 geboren Kunisada (in de provincie Hyuga) verhuisde later naar Osaka, en word ook wel de oprichter van de Osaka Shinto genoemd , hij overleed in 1652.
De eerste generatie Kunisada werd geboren in het zeventiende jaar van Tensho (1589). Zijn geboorteplaats was centraal Kyushu, in Obi-han in de prefectuur Hyuga. Hij werd leerling van Horikawa Kunihiro. Veel mensen geloven dat Kunisada eigenlijk een student was van Kunitomo, een van de leidende studenten van Kunihiro. Het is ook zeer waarschijnlijk dat Kunitomo de neef van Kunihiro was. Net als Kunihiro en Kunisada werd Kunitomo ook geboren in Obi, Hyuga.
Na een aantal jaren als leerling onder Kunitomo te hebben doorgebracht, werd Kunisada onafhankelijk en verhuisde naar Osaka. Een andere student van Kunitomo.
Osaka was toen een nieuw ontwikkelde stad. Toyotomi Hideyoshi begon daar met de bouw van zijn enorme kasteel in 1584 en het werd voltooid in 1585. Hideyoshi stierf in 1598 en de heer van het kasteel werd zijn zoon, Hideyori. Het kasteel werd verwoest door Tokugawa Ieyasu tijdens de zogenaamde Osaka Winter- en Osaka Summer-campagnes van 1614-1615. Ook de stad Osaka werd verwoest. Hideyori en zijn moeder, Yodo, pleegden aan het einde van de oorlog allebei zelfmoord. Het Tokugawa Shogunate vestigde vervolgens in 1619 een kantoor in Osaka. Het heette de Osaka Jodai. Ze begonnen in die tijd met de wederopbouw van de stad en het kasteel.
Kunisada ontving de titel van Izumi-no-kami in het negende jaar van Genna (1623). Omdat er voorbeelden zijn, zoals een zwaard uit 1621 en ondertekend met “Sesshu Osaka ju Fujiwara Kunisada”, weten we dat Kunisada naar Osaka verhuisde voordat hij de titel Izumi-no-kami kreeg. Gezien de tijd dat Osaka Jodai werd opgericht en de datum van dit zwaard, Kunisada is waarschijnlijk tussen 1619 en 1621 naar Osaka verhuisd. Kunisada werkte gestaag van 1623 tot rond 1645. Hij tekende de meeste van zijn bladen met de mei, “Izumi-no-kami Fujiwara Kunisada”. Soms gebruikte hij “Izumi-no-kami Kunisada” of “At Osaka Izumi-no-kami Kunisada”. Kunzan Honma wees erop dat de reputatie van Kunisada's werk is dat zelfs zijn gemiddelde producten van hoge kwaliteit zijn (Jyojyo saku ). Kunzan schreef dat hij geloofde dat de kwaliteit van de gemiddelde zwaarden van Kunisada beter is dan die van de tweede generatie Kunisada ( Inoue Shinkai), hoewel de beste producten van laatstgenoemde meer gewaardeerd worden dan de eerste generatie Kunisada.
Deze kling is Ubu , dus niet ingekort met 1 Mekugi-ana. De Wakizashi heeft een Gunome Midare/Choji Midare in Nioikuchi , de Jihada is een Ko-Itame met Jinie zoals de Osaka Shinto Jigane moet zijn. De Habaki is een 2 delige en verguld in hoogwaardige kwaliteit. De Koshirae is van goede kwaliteit met Shakudo F&K met kreeft of spiny lobster in goud high-lights. de Saya is donker bruin Uruchi lak met buffel hoorn delen.. De Tsuka is met een goede zwarte wikkeling, met schelpen als Menuki. De Tsuba is uit ijzer met doorbroken motief van bloesem en Mons. Een bijzonder goed gesmeede kling van Kunisada met een koshirae van goede kwaliteit.

Prijs: € 6750,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri zukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 39.5 cm
hoogte Motohaba; 3.0 cm
dik / kasane ; 0.71 cm
sori ; 0.6 cm
hamon ; Nie-deki Gunome Midare met Choji Midare en Tobiyaki.
Jihada ; Osaka Shinto Itame met jinie.

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-32

Dit is een authentiek NIHONTO Japans samurai zwaard.
Een Daimyo gemonteerde Hirazukuri Aikuchi Tanto, gemaakt in de Koto-Muromachi periode (Augustus 1554), gesigneerd en gedateerd: Bishu Osafune SUKESADA, // 8e maand Tenbun (24e) (augustus 1554) van de Bizen School, met NBTHK Hozon papieren op de kling. Tevens is er een kopie bij in het Japans van de Mon en de Clan waarin deze tanto in bezit is geweest.

Sukesada was actief in de Bunmei periode tot het einde van het Muromachi tijdperk in de Bizen Provincie. SUKESADA was in die tijd samen met Harumitsu (waarvan ik in 2019 nog een Daimyo gemonteerde Tanto heb gehad) en Kiyomitsu die toen vele zwaarden maakten in massaproductie gezien het Japanse tijdperk waarin constant oorlogen waren en de vraag naar zwaarden zeer hoog was. De Jihada in deze kling is Mokume, er is Utsuri. Dit is een tanto gemaakt als Hirazukuri-model. De kling is goed gepolijst, heeft 2 Mekugi ana en Ubu (niet ingekort) gedateerd en gesigneerd, de Hamon is op basis van Muneyaki en Hitatsura met veel Nie en Nioi en Sunagasi. Sukesada maakte de meeste Tanto’s in Gunome en weinige in Hitatsura zoals deze tanto. De Tanto heeft geen ernstige Kizu of Ware en geen smeedfouten, wel een kleine vroegere roest put die er bij het polijsten niet helemaal uit gegaan is. Sukesada maakte O- Wazamono scherpe zwaarden en kan ingedeeld worden bij de Jyo-Saku klasse.

De Koshirae is van Daimyo/Hofhouding kwaliteit en in super conditie , gezien dat de Kiri Mon alleen was voorbehouden aan de Keizerlijke Godaigo. Later werd de Kiri Mon ook gebruikt door Oda Nobunaga en Toyotomi Hideyoshi om hun Generaals te eren voor hun verdiensten. De zwaardsierraden zijn masief Shakudo en voorzien van vele Mon‘s (Familiewapens) de Menuki ( als Kiri Mon van Keizerlijke Godaigo en meerdere Daimyo) zijn speciaal en op een plaat Shakudo (Tsutu-gane) gemaakt, de Mekugi die maar aan één kant in de Tsuka gaat en niet doorloopt wat buitengewoon is, is van Shakudo. De Tsuka heeft geen Tsuka-ito, maar bestaat uit gelakt hout. De Saya, heeft een diep donker rode lak (Nashiji) in super goede conditie. De Habaki is omwikkeld met goudfolie en hoogwaardig afgewerkt. Alle fittingen zijn ensuite, zoals ook de Kogai met dezelfde Kiri Mons.

Een zeer bijzondere Daimyo uitvoering Koto Aikuchi Tanto in super goede conditie.

Prijs;€ 10950, -

9880,-

GEGEVENS:

klingvorm; Hirazukuri Tanto.
lengte / nagasa; 22.4 cm
hoogte / motohabe; 2,0 cm
dik / motokasane; 0,55 cm
sori; 0,0
hamon; Hitatsura basis met Muneyaki , Utsuri, Sunagasi, Nie en Nioi
jihada; Mokume .

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-33

Dit is een authentiek Nihonto Shinsakuto ( 1987 ) Japans Samurai zwaard.

Een gesigneerde en gedateerde Shinsakuto 1987 Tachi met grote Bo-hi in een zeer goede Japanse polijsting ( Mukansa polijsting ). Gesigneerd en gedateerd ; Minamoto MASATSUGU , gedateerd 2e maand 1987 , gemaakt voor de YAMATO familie in ShiraSaya.
Het zwaard is robuust en groot als kopie uit de Nanbukucho periode met Bo-hi en diepe Sori. De Jigane als Ko-itame met Jinie die super gecontroleerd gemaakt is. De Hamon is gebaseerd op Gunome, Midare met Nie en grove Ara-Nie en dikke Niokuchi, en heeft een diepe en brede Bo-Hi over de gehele lengte van het zwaard.
Masatsugu werkt in de Hitachi provincie.
Zijn zwaardsmedende voorouders werkte in de Edo en laat Edo periode ook al onder deze naam en waren werkzaam in de Hitachi provincie, zijn voorvaderen werkten o.a. voor de Kasama Daimyo clan in de late Edo periode.
Helaas is er buiten Japan zeer weinig bekend over Minamoto Masatsugu.
Hij blijkt ook meerdere Nyusen prijzen voor zijn werk te hebben gekregen vanuit de NBTHK.
De Habaki is met een goud folie omwikkeld in zeer goede kwaliteit.

Een bijzonder goed gesmede kling met Bo-hi van een Gendai/Shinsakuto smid gemaakt voor de YAMATO familie.

VERKOCHT

GEGEVENS:

klingvorm; Shinogi zukuri Tachi
lengte/ Nagasa ; 75.0 cm
hoogte Motohaba; 3.33 cm
dik / kasane ; 0.8 cm
sori ; 2.5 cm
hamon ; Gunome-Midare met dikke Nioikuchi Nie en grove Ara-Nie
Jihada ; Ko- Itame met Jinie

Nihonto - Samuraizwaard nr.: Z-34

Dit is een authentiek Antiek Japans Nihonto Wakizashi Samurai zwaard.
Een Mumei Koto periode Wakizashi, met HBTHK Tokubetsu Hozon papier, toegeschreven aan: Ko-Mihara School (Koto ca. 1314- 1387 ) met mooie kwaliteit Koshirae en ShiraSaya met Tsunagi.
Ko-mihara is de naam van een groep zwaarden die leefde in Mihara van de provincie Bingo en bloeide rond de laatste Kamakura tot de laatste Muromachi-periode. Masaie en Masahiro zijn de representatieve zwaardsmeden van deze school. Kenmerkende punten van hun zwaarden zijn shirake-utsuri en een licht masame-patroon op de jitetsu, hotsure en uchinoke op de hamon en ronde boshi, hoewel de uitgebreide stijl lijkt op die van de Yamato School en de naburige Aoe School. De reden waarom Yamato School deze school beïnvloedde, is dat er veel boeddhistische tempels of Shinto-heiligdommen in de provincie Yamato waren. De signaturen van de Ko-Mihara-groep (ca. 1306-1356) zoals Masaie ( oprichter ) , MasaShige , MasaKiyo, MasaHiro , ect. gebruikten vaak Bishu in plaats van Bingo, omdat Bingo in die tijd niet zo bekend was vanwege het smeden van zwaarden. In latere jaren, in de Muromachi-periode, begint Bingo te verschijnen in handtekeningen die aangeven dat de smeden die in deze provincie werkten, bekendheid kregen. De Mihara-traditie ging door gedurende de Koto-, Shinto- en Shinshinto-periodes, eindigend met Takanobu rond 1800. De meeste werken uit de vroege periode van Mihara zijn nu zonder handtekening omdat de zwaarden erg lang zijn gemaakt in de gewone Nanbokucho-stijl en vervolgens in de Edo-periode zijn ingekort tot katana-lengte. Als gevolg hiervan zijn er tegenwoordig nog maar weinig ondertekende items te zien en wordt het moeilijk om een toeschrijving buiten de school te maken. Als zodanig krijgen deze zwaarden meestal alleen een aanduiding voor Ko-Mihara in plaats van rechtstreeks naar een van de individuele smeden.
De meeste smeden van de Ko-Mihara school behoren tot de Jyo-Saku klasse en maakte veelal O-Wazamon scherpe zwaarden.
Hun zwaarden zijn veelal ingetogen wat de Hamon betreft maar hebben een zeer fraaie en actieve Itame jihada.
Deze Wakizashi is O-sureage , ingekort met 3 Mekugi-ana, de Habaki is van koper. De Kling is goed gepolijst en heeft geen smeedfouten, De hamon is Suguha met Nie. De Jihada is een goed gemaakte levendige Itame met Jinie.
De koshirae is van goede kwaliteit, De Saya is met rood bruin gelakt, de Tsuka is met bruin kleur Ito draad gewikkeld en de F&K Shakudo met fijne gouddraad ingelegd, , de Menuki zijn uit Shakudo met goud ingelegd als boom/takken motief de Tsuba van ijzer en heeft een Maru-gata vorm en is opengewerkt.

Een bijzondere oude Koto kling met een mooie Koshirae en ShiraSaya.

Prijs ; € 5750,-

€ 4950,-

GEGEVENS:
klingvorm; Hirazukuri Wakizashi
lengte/ Nagasa ; 50,5 cm
hoogte Motohaba; 2,85 cm
dik / kasane ; 0.7 cm
sori ; 1,1 cm
hamon ; Suguha met nie
Jihada ; Itame met Jinie.Japanse Samurai Zwaarden Yoroi Armor & Aziatische kunst Informatie & Service
Zwaarden / Nihonto Zwaard-toebehoren Consignatie-zwaarden
Kabuto & Yoroi Damast- & Jachtmessen Boeken Japan Blockprinten & zwaard Oshigata Overige japanse items
Contact / Condities Nieuws / Agenda

Naar boven